Bell Pepper Guide

55

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Ursprung, färger, sorter och mer

I Sverige envisas vi med att kalla Bell Peppers(Capsicum annuum) för Paprika, vilket är helknasigt, men i brist på bättre namn så fortsätter vi med att kalla Bell Peppers för Paprika i denna artikeln.
Ibland kan man också se Bell Peppers i butik även under namnet Spansk Peppar, ibland även med indikation på vilken färg de har. Men det är alltihop samma frukt, beroende på mognadsgrad så ändras färgen.

Paprika är bra att laga mat med eftersom de ger en unik söt smak till en mängd olika rätter, sallader, såser och kryddor. Paprika har också högt näringsvärde och är rika på antioxidanter och C-vitamin.

Paprikan kommer från Mexiko och länder i Central- och Sydamerika, paprika klassificeras botaniskt som bär men används som grönsaker. De finns i många färger som röd, grön, orange, gul och lila. Även om de i allmänhet är söta, har varje sort sin egen distinkta smak.

Vad är paprika?

Paprika (Capsicum annuum) är bär enligt botanisk klassificering men används mest som kulinariska grönsaker eller kulinariska ingredienser, precis som tomater. Att de är framställda av en blommande växt och innehåller frön gör dem tekniskt sett till frukter. Dessa frukter eller paprika är formade som klockor och är vanligtvis tre till sex tum långa. De har tjockt kött som är saftigt och krispigt när de äts råa.

Paprika heter olika namn i olika delar av världen. I USA, Kanada och Filippinerna, till exempel, kallas dessa frukter för paprika. Medan de är i Storbritannien och Irland kallas de helt enkelt paprika eller söt paprika. Och i Australien, Nya Zeeland, Indien, Sri Lanka, Pakistan och Malaysia kallas de Capsicums.
Capsicum är ett släkte av blommande växter i familjen Solanaceae eller nattskuggor och paprika är av Grossum-sorten, som producerar frukter i en mängd olika former & färger.

Flera varianter av Capsicum-arterna kallas med olika namn, såsom Pepperoncini, Peperoncino och Jalapeño. Anaheim-, Cubanelle-, Chili-, Cayenne-, körsbärs- och bananpeppar är också Capsicums. Paprika är samtidigt en krydda i pulverform som består av flera sorters paprika.

Ursprunget till paprikor

Paprika kommer ursprungligen ifrån Mexiko och länder i Central- och Sydamerika.

Den italienska upptäcktsresanden Christopher Columbus och hans spanska följeslagare gav frukten dess beteckning ”peppar”. De letade efter pepparkornsplantor, som producerar svartpeppar, att föra tillbaka till Europa. Svartpeppar var en mycket uppskattad krydda eller krydda på den tiden, och upptäcktsresande hoppades kunna tjäna mycket pengar på den mycket lönsamma kryddhandeln.

Columbus och hans män förde tillbaka till Europa olika prover av vad de trodde var peppar, inklusive paprika, som inte är relaterad till en pepparkorn (Piper nigrum). I Europa användes namnet ”peppar” helt enkelt på alla kryddor som hade en skarp lukt och en het smak. Detta namn utvidgades till släktet Capsicum.

Därifrån spreds paprika sedan över hela Europa och Asien, och nu odlas de över hela världen. I USA idag odlas de flesta gröna paprikor i Florida. Men inte särskilt långt efter ligger Kalifornien, New Jersey, North Carolina och Texas.

Bell Pepper

Näringsinnehåll och hälsofördelar med paprika

Du kan äta paprika antingen tillagad eller rå. Du kan också torka dem för användning i pulverform. Paprika är mycket rik på antioxidanter och vitamin C och de är låga i kalorier, så de skulle vara ett bra komplement till din kost oavsett vilken diet du följer.

Enligt matkalkyl.se består rå paprika av 91% vatten, medan resten består av kolhydrater, som står för det mesta av kaloriinnehållet och mycket små mängder fett och protein. Kolhydraterna är huvudsakligen sockerarter, som är ansvariga för att ge paprikan sin söta smak. Dessa sockerarter inkluderar glukos och fruktos. Paprika har också lite fibrer.

Vitamins and Minerals Present in Bell Peppers

Du kan också få en mängd vitaminer och mineraler från att äta paprika.
Det finns C-vitamin (Vitamin C eller askorbinsyra) har många hälsofördelar, inklusive att hjälpa till med korrekt tillväxt och utveckling av din kropps vävnader, såväl som med deras reparation. Det hjälper också till att skydda din kropp mot immunbrister, bland många andra.

Medelstor röd paprika är en av de rikaste källorna till vitamin C, med 169 procent av RDI (Rekommenderat dagligt intag). Grön paprika innehåller dubbelt så mycket C-vitaminhalt som citrusfrukter och röd paprika innehåller mer än dubbelt så mycket C-vitamin än grön paprika.

Andra vitaminer och mineraler som du kan hitta i paprika:

 • Vitamin B6. Även känd som pyridoxin, vitamin B6 är en grupp viktiga näringsämnen som hjälper till med bildandet av röda blodkroppar och i hemoglobinproduktionen. Det hjälper också till med hjärnans funktion.
 • Vitamin K1. Vitamin K1, även känt som fytomenadion eller fyllokinon, är ett fettlösligt vitamin som främjar benmetabolism, blodkoagulering och reglerar blodets kalciumnivåer.
 • Kalium. Denna mineral och elektrolyt hjälper muskelfunktion, inklusive musklerna som ansvarar för din andning och hjärtslag. Det hjälper till att reglera hjärtrytm, blodtryck, nervimpulser, matsmältning och din pH-balans.
 • Folat. Folat eller vitamin B9 har en mängd olika kroppsfunktioner, inklusive produktionen av vita och röda blodkroppar i din benmärg. Det är också viktigt vid produktionen av RNA och DNA och vid omvandlingen av kolhydrater till energi. Detta vitamin är mycket viktigt under graviditeten eftersom det gynnar fostrets tillväxt.
 • Vitamin E. Vitamin E är en fettlöslig antioxidant, och det är viktigt för friska muskler och nerver. Det hjälper till att skydda dina celler från skador orsakade av fria radikaler.
 • Vitamin A. Paprika, särskilt de röda, är rika på pro-vitamin A eller betakaroten. Din kropp omvandlar betakaroten till vitamin A, vilket är viktigt för en sund syn, immunfunktion, cellulär kommunikation och reproduktion.

Andra näringsämnen som finns i paprika

Förutom vitaminer och mineraler har paprika också en mängd andra växtföreningar som huvudsakligen är antioxidanter. Dessa föreningar inkluderar:

 • Capsanthin. Capsanthin är en potent antioxidant som ger röd paprika sin klarröda färg och det kan hjälpa till att höja nivåerna av HDL (bra) kolesterol, vilket är förknippat med en lägre risk för hjärtsjukdom
 • Violaxanthin. Violaxanthin är den vanligaste karotenoidantioxidanten som finns i gul paprika.
 • Lutein. Lutein är rikligt med omogen eller grön paprika och saknas i mogna. Lutein kan förbättra ögonhälsan.
 • Quercetin. Quercetin är en polyfenolantioxidant som hjälper till att förebygga vissa kroniska tillstånd som cancer och hjärtsjukdomar.
 • Luteolin. I likhet med quercetin är luteolin en polyfenolantioxidant som har en mängd olika hälsofördelar.

Hälsofördelar med paprika

 • Främjar ögonhälsa. Paprika innehåller stora mängder karotenoider som kallas lutein och zeaxantin, som hjälper till att förbättra ögonhälsan och minska risken för nedsatt syn. De skyddar dina ögons ljuskänsliga innervägg, som kallas näthinnan, från oxidativ skada. Ett antal studier visade att konsumtion av livsmedel med högt karotenoidinnehåll som paprika kan minska risken för makuladegeneration och grå starr.
 • Hjälper till att förebygga anemi. Järnbrist orsakar anemi, som kännetecknas av ditt blods minskade förmåga att transportera syre. Det visar sig genom trötthet och svaghet. Paprika är en fantastisk källa till vitamin C, som främjar bättre absorption av järn som finns i din tarm. Så paprika som avnjuts tillsammans med mat som är rik på järn kan hjälpa till att förhindra anemi.

Negativa effekter av att äta paprika

Vissa människor kan vara allergiska mot paprika, även om det är ganska sällsynt. De med pollenallergi kan också ha en känslighet för paprika som en allergisk korsreaktion. Allergisk korsreaktivitet kan ske mellan vissa ingredienser eller livsmedel eftersom de kan ha liknande allergener.

Färger och smaker av paprika

Paprika finns i röd, grön, gul, orange, lila, vit och ibland bruna färger eller varianter. Växtens variation och fruktens mognadsstadium är faktorer som bestämmer varje paprikas speciella smak och färg.

I allmänhet har paprika en mild, söt smak, och ju mer de mognar desto sötare blir de. Som sådan förväntas röd paprika vara sötare än de gröna, som är omogna och därför smakar skarpare. Den orange varianten är samtidigt mindre smakrik jämfört med den röda.

Omogen, grön paprika kommer så småningom att förvandlas till en annan färg, som röd eller orange, när de mognar. Deras smak kommer också att bli mjukare när de mognar, och deras sockerhalt kommer att öka.

Det finns dock vissa sorter som inte börjar grönt. Ljusgul och elfenben paprika kommer att utvecklas i samma färg när de mognar. Brunfärgade paprika har under tiden brunt skal, men de är gröna på insidan och blir gröna när de tillagas.

När det gäller lila paprika, beroende på deras sort, börjar de antingen vita eller gröna och blir sedan djupt lila när de mognar. Om dessa lila paprikor inte skördas direkt, kommer de så småningom att bli röda. Lila paprika blir också grön när de är tillagade.

Hanar vs Honor paprika

Det finns en vanlig missuppfattning att det finns en skillnad mellan han- och hon-paprika, men det är inte sant. Många människor hävdar att man kan identifiera mellan manliga och kvinnliga paprika genom antalet lober på botten av paprikan, där paprika med fyra lober i botten är honor, de producerar fler frön och är sötare än sina manliga motparter som har tre lober på botten.

Det finns dock ingen sanning i något av detta! Paprika har inget kön

Paprika sorter

Några av de vanliga sorterna av paprika inkluderar:

 • Candy Apple. Candy Apple är en tidig fruktig sort av paprika eftersom den producerar frukt på cirka 70 dagar. Dessa paprika är söta och de blir upp till fem centimeter långa.
 • California Wonder. Även kallad Sweet California Wonder, denna fyra-tums, mörkröda paprika skulle funkar bra att använda i ditt fyllda paprikarecept.
 • Golden Bell. Golden Bells börjar grönt, men de blir guldgula när de mognar. Dessa paprika har en söt smak med en fin crunch och de mognar vanligtvis på 65 till 75 dagar.
 • Cabernet. Cabernet paprika är långsträckta med åtta centimeter långa. Frukterna är glansiga och de övergår från gröna till röda när de mognar. De har också en mycket söt smak.
 • Carmen. Carmen paprika är avsmalnande frukter som går från grön till djupröd. Dessa paprika är sex cm långa och är en typ av italiensk Corno di toro eller bull horn pepper.
 • Gourmet. Gourmet paprika är en attraktiv ljus orange när de är mogna. De har saftigt, sött kött.
 • Cupids. Cupids kan skördas gröna vid 55 dagar, eller så kan du vänta 75 dagar för att de ska bli röda och söta. Dessa frukter kommer från stora växter med en fin spridning av grenar.
 • Sweet Chocolate. Sweet Chocolate paprika är chokladfärgad med tegelrött kött. De är släta och deras form avsmalnar till stubbiga och trubbiga ändar. Dessa paprika är milda.
 • Lunchbox. Lunchbox paprika är i ministorlek. De är söta och skulle passa perfekt i snackspåsar och kan även läggas till sallader. Frukterna är antingen gula, orange eller röda.
 • Moonset. Moonset paprika är bra att äta färsk och rå, men den passar även till stekning eller fyllning. Frukterna är medelstora och börjar som gröna och blir gyllengula när de mognar.
 • Islander. Islander paprika har bleka lavendelskal med streck av orange eller gul. De mognar till mörkröda frukter. Deras kött är ljusgult och de har en mild och lätt söt smak.
 • Sweet Sunrise. Sweet Sunrise paprika är fruktig smaksatt. De är medelstora och kan skördas på 65 dagar. De börjar som gröna frukter som blir gulorange när de mognar på 85 dagar.
 • Intruder. Intruder paprika är stora, gröna frukter med en blockig form. Dessa paprika har också tjocka väggar. Denna sort är väl anpassad till den nordöstra delen av U.S.A.
 • King Arthur. King Arthur paprika är fyra till fem tums frukter som du kan skörda på 60 dagar. Dessa gröna paprikor blir klarröda och oavsett mognad är de söta och krispiga.
 • Good as Gold. Denna italienska sort av paprika har en komplex smak eftersom den är söt och smaklig på samma gång. Dessa frukter är perfekta för rostning och grillning, men du kan också hacka dem och slänga dem i din sallad.
 • Gypsy. Gypsy paprika är en beprövad sort. Dessa är fyra-tums frukter som avsmalnar i form. De är söta när de har mognat från guldgrönt till orange och sedan till rött.
paprika pulver

Hur heta är paprika på Scoville-skalan?

Paprika har 0(noll) Scoville Heat Units.

Scoville-skalan mäter krydd- eller värmenivån på peppar. Mer specifikt mäter den pepparns capsaicinhalt. Capsaicin är en lipofil kemisk förening i peppar, som oftast finns i deras fruktkött och frön, och det är ansvarigt för deras kryddiga värme. Detta är kemikalien som orsakar en brännande känsla i tungan och får dina öron att värka och din kropp svettas efter att du ätit en het peppar eller efter att capsaicin kommer i kontakt med dina slemhinnor.

Matlagning med paprika

Paprika ger crunch, färg och sötma till ett brett utbud av recept. Som regel är paprika som är mer färgglada och sötare att äta råa eller lägga till sallader. Grönpeppar, som är omogen och smakar mindre sött, är generellt sett bättre för matlagning.

Paprika är också bra pålägg på en pizza. De smakar också fantastiskt rostade själva eller rostade eller wokade med andra grönsaker. Du kan också göra fyllda paprika, där de skärs på mitten och urholkas för att göra plats för olika typer av fyllningar, som kan vara en kombination av ingredienser som kött, potatis, lök, ägg, spenat och andra grönsaker.

Matlagningskryddan paprika är också gjord av en kombination av torkad paprika och andra typer av paprika. Paprika används också för att göra salsa och olika sorters såser och kryddor.

Hur man väljer paprika för matlagning

När du köper paprika för matlagning, välj de som är ljusa, fasta och har en glansig yta. Håll dig borta från paprika med mjuka fläckar, mögliga stjälkar, skärsår och skrynklig hud.

Du kan också behöva tänka på tiden på året när du plockar paprika. Grönpeppar är vanligtvis tillgänglig året runt, medan andra färger kan ses på produktionsgången endast under högsäsong eller från juli till oktober.

Vanliga frågor(FAQ)

Kan paprika frysas?

Ja, paprika kan frysas. Det är bäst att blanchera dem kort innan de fryses för att bevara deras färg, konsistens och näringsvärde.

Kan jag använda paprika i recept som kräver andra typer av peppar?

I de flesta fall, ja. Paprika kan ofta ersättas med andra paprika i recept. Tänk dock på att deras mildare smak kan ändra smaken på rätten något.

Kan personer med dietrestriktioner konsumera paprika?

Paprika är i allmänhet säkra för de flesta, men de med specifika kostrestriktioner bör vara försiktiga. Till exempel bör personer med vissa allergier undvika paprika eftersom de tillhör nattljusfamiljen. Dessutom bör individer som följer en lågkolhydrat- eller ketogen diet vara uppmärksam på kolhydratinnehållet i paprika.

Hur ska paprika förvaras?

Förvara paprikan otvättad i kylen, antingen i ”grönsakslådan” eller i en plastpåse. De kan hålla i upp till en vecka när de förvaras på rätt sätt.

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close