Hur man Tillagar den Perfekta Julskinkan: En Djupdykning i Historia, Recept och Tips

49

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


julskinka

Introduktion

Julen är här och vad kan vara bättre än en saftig, vackert glaserad julskinka som pryder våra bord? I den här bloggposten dyker vi in i den hjärtvärmande traditionen att förbereda en klassisk svensk julskinka. Gör dig redo att upptäcka stegen, hemligheterna och de smakrika nyanserna som gör denna festliga rätt till en sann mästerverk.

Att tillaga den perfekta julskinkan är en ädel konstform som kräver både kunskap och omsorg. Genom att följa några enkla steg kan du skapa en saftig och smakrik julskinka som kommer att imponera på dina gäster. I denna omfattande guide kommer vi att utforska historien bakom julskinkan, dela med oss av några fantastiska recept och ge dig värdefulla tips för att lyckas med din egen julskinka.

Cervera728x90

Historien bakom Julskinkan

Ursprunget till julskinkan

Historien bakom julskinkan sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland där man åt fläsk under vintermånaderna för att förhindra att köttet blev dåligt. Det var vanligt att slakta grisar på hösten och sedan lagra fläsket i särskilda köttkammare för att hålla det fräscht under vintern. Detta var särskilt viktigt före uppfinningen av moderna kylsystem.

Julskinka i svensk tradition

I Sverige har julskinkan en djupt rotad tradition och är en av de mest älskade rätterna på julbordet. Traditionellt sett används en rimmad och rå skinka som sedan kokas eller ugnsbakas. Skinkan griljeras sedan med ägg, senap och ströbröd för att ge den en krispig och smakrik yta.

Det Perfekta Receptet för Julskinkan

Att tillaga julskinkan är en process som kräver tid och omsorg, men resultatet är väl värt ansträngningen.

Ingredienser som behövs

Här är grunderna, för att skapa en saftig och smakrik julskinka:

 • 1 rimmad julskinka (3-5 kg)
 • 1 tsk kryddpepparkorn
 • 5 lagerblad
 • 1-2 gula lökar, i klyftor
 • 1-2 morötter, i bitar

Steg-för-steg instruktioner

 1. Förbered skinkan genom att ta bort plastpåsen men behåll nätet på.
 2. Skölj skinkan noga i kallt vatten och stick in en stektermometer i den tjockaste delen.
 3. Placera skinkan i en stor gryta och täck den med vatten. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad, lökar och morötter.
 4. Koka upp vattnet och skumma av eventuellt skum som bildas på ytan.
 5. Sänk temperaturen och låt skinkan sjuda i ca 1 timme per kilo, eller tills stektermometern visar 68-70 grader i innertemperatur.
 6. Ta upp skinkan och låt den svalna något innan du tar bort nätet.
 7. Förbered griljeringen genom att blanda ägg, senap och ströbröd i en skål.
 8. Applicera griljeringen på skinkan och placera den i en förvärmd ugn på 225 grader i ca 10-15 minuter, eller tills griljeringen är gyllenbrun och knaprig.
 9. Ta ut skinkan och låt den vila i några minuter innan du skär den i tunna skivor.
linas728x90

Tips för Att Lyckas Med Julskinkan

För att lyckas med din julskinka är det viktigt att följa några grundläggande tips och tricks. Här är några värdefulla råd som kommer att göra skillnad i resultatet:

Behåll nätet på skinkan

Nätet på julskinkan fungerar som en skyddande barriär och hjälper till att bevara köttets form och saftighet under tillagningen. Ta av plastpåsen men låt nätet sitta kvar tills det är dags för griljeringen.

Tillaga på låg temperatur

För att säkerställa att skinkan blir saftig och mör är det viktigt att tillaga den på låg temperatur. I ugnen rekommenderas en temperatur på max 125 grader, medan en kokad skinka ska sjuda på en låg temperatur.

Använd en stektermometer

En stektermometer är ovärderlig när det gäller att uppnå rätt innertemperatur på julskinkan. Tillaga skinkan till max 68-70 grader i innertemperatur och kom ihåg att köttet fortsätter att stiga några grader efter att det tagits ut ur ugnen.

Krydda ordentligt

För att ge din julskinka den perfekta smaken ska du inte snåla med kryddorna. Ös i rejält med kryddpepparkorn, lagerblad, lökar och morötter under kokningen för att få fram en rik och välsmakande skinka.

Griljera med variation

Klassisk griljering med ägg, senap och ströbröd är en tidlös favorit, men var inte rädd för att experimentera med olika smaker och ingredienser. Tillsätt hackad persilja, grönkål eller apelsinzest för att ge din griljering en unik twist.

Avslutande Tankar

Att tillaga den perfekta julskinkan kräver tid, omsorg och kunskap. Genom att följa våra tips och recept kan du skapa en saftig och smakrik skinka som kommer att bli stjärnan på julbordet. Var inte rädd för att experimentera med olika smaker och griljeringsalternativ för att sätta din personliga touch på rätten. Med lite kärlek och omsorg kommer din julskinka att bli en succé och ett minne som varar länge.

Vanliga Frågor om Julskinkan

Kan man köpa orimmad julskinka?

Ja, det är möjligt att köpa orimmad julskinka. Rimmningen är en process där skinkan behandlas med saltlake för att ge den extra smak och längre hållbarhet. Om du föredrar en mindre salt skinka kan du leta efter orimmade alternativ i din lokala butik eller gård.

Vilken temperatur ska julskinkan ha?

Den rekommenderade innertemperaturen för julskinkan är 68-70 grader. Det är vid denna temperatur som skinkan får sin klassiska ”julskinkesmak”. Kom ihåg att använda en stektermometer för att kontrollera temperaturen och undvik att överstiga 75 grader, då köttet kan bli torrt.

Hur undviker man kladdig griljering?

För att undvika att griljeringen blir kladdig är det viktigt att skinkan är ordentligt kall innan den förpackas. Låt skinkan svalna helt efter griljering och undvik att slå in den för tidigt för att undvika kondens och fukt i förpackningen. Byt förpackningen regelbundet för att behålla skinkan fräsch längre.

julskinka

Klassisk Julskinka

Här är ett recept för dig som vill koka din egen julskinka. Kokt julskinka med senapsgriljering är pricken över i på ett klassiskt julbord.
Måltid Frukost, Huvudrätt, Julmat, Mellanmål
Kök Svenskt

Equipment

 • 1 Stor kastrull
 • 1 Ugn
 • 1 Stektermometer

Ingredienser

Till Skinkan

 • 1 st Skinka (valfri storlek)
 • 2 st Nejlikor (hela)
 • 1 st Gul lök (i bitar)
 • 0,5 st Purjolök (i bitar)
 • 1 st Morot (i bitar)
 • 25 cl Porter(öl)
 • 10 st Kryddpepparkorn
 • 10 st Vitpepparkorn
 • 1 st Timjankvist

Till Griljering

 • 1 dl Senap (Svensk grovkornig rekommenderas)
 • 1 dl Sirap
 • 1 msk Majsstärkelse
 • 1 dl Ströbröd

Instruktioner

Kokt Julskinka

 • Skölj av skinkan i rinnande kallt vatten. Lägg sedan över julskinkan i en rymlig gryta. Skär ett kryss i svålen och stick ner en köttermometer.
  1 st Skinka
 • Fyll på med vatten och koka upp. Häll sedan bort vattnet och skummet. Slå på nytt vatten, gärna kokande, precis så att det täcker julskinkan. Tillsätt grönsakerna och kryddorna. Koka sakta med locket på glänt tills julskinkan nått cirka 69 grader i kärntemperatur. Det tar ungefär 40-65 minuter per kilo skinka.
  2 st Nejlikor, 1 st Gul lök, 0,5 st Purjolök, 1 st Morot, 25 cl Porter(öl), 10 st Kryddpepparkorn, 10 st Vitpepparkorn, 1 st Timjankvist
 • Ta ur julskinkan och svåla av den.

Griljering till julskinka

 • Blanda ingredienserna till griljeringen (utom ströbröd) och pensla på julskinkan när den är varm. Det är viktigt att göra detta när skinkan fortfarande är varm för att undvika bakterietillväxt (vilket lätt händer när julskinkan svalnar och värms igen).
  1 dl Senap, 1 dl Sirap, 1 msk Majsstärkelse
 • Strö över ströbrödet och griljera din julskinka i 200℃ grader ugn cirka 12-15 minuter tills den får fin färg.
  1 dl Ströbröd

Anteckning

Julskinkan är traditionellt julbordets pièces de résistance.
Men serveras som regel under hela julen, som komplement till andra rätter eller som smörgåspålägg.
Prova gärna en hårdbrödsmörgås med julskinka och stark söt senap
Keyword Gluten, Jul, Julbord, Skinka

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close