Från Mild till Vild: Thailändska Chilipepparalternativ för Varje Smakpalett

77

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Red Spur Chili

Introduktion

Det finns utmaningar med att förstå kryddigheten hos chilin som används lokalt i Thailand, som inte finns i livsmedelsbutiker i Sverige eller i Europa.
Det finns också en utmaning med toleransnivån för kryddighet, som är ett resultat av mängden kryddvärme som regelbundet konsumeras.
Sedan är det problemet med att lokalt köpa en lämplig ersättning för chilipeppar.
(Ping ICA och ni andra stora livsmedelsjättar).

swaikitchen.com skriver vi recept som är autentiskt thailändska och medelkryddade som en vanlig thailändare äter. Detta kommer sannolikt att vara mycket kryddigare än vad folk kan äta i Sverige eller områden där kryddig mat inte är normen. Så vi uppmanar alla att anpassa värmenivån efter sin egen personliga smak.

Chilipeppar – Scoville skalan

SHU (Schoville Heat Unit) är den skala man använder för att ange hur kryddstark en chili är.

ScovillegraderTyp av chili
15 000 000–16 000 000Ren capsaicin
9 100 000Nordihydrocapsaicin
6 400 000Psycho Serum
2 000 000–5 300 000Vanlig pepparspray
1 569 300–2 200 000Carolina Reaper
1 463 700Trinidad Scorpion ”Butch T”
855 000–1 041 427Naga Jolokia, Bhut jolokia
350 000–577 000Red Savina Habanero
100 000–350 000Habanero
100 000–200 000Rokotopeppar
50 000–175 000Piri-piri[4]
50 000–100 000Thai, Malagueta, Chiltepin
30 000–50 000Cayennepeppar, Bärpeppar, Tabasco, Tabascosås (scorpion)
10 000–23 000Serrano
7 000–8 000Tabascosås (habanero)
5 000–10 000Wax Pepper
2 500–8 000Jalapeño
2 500–5 000Sriracha, Tabascosås (vanlig)
1 500–2 500Rocotillo
1 000–1 500Poblano, Texas Pete
600–800Tabascosås (grön)
500–1 000Anaheim
100–500Pimento, Peperoni
0 (Ingen hetta)Paprika

Mer om SHU finner du här

Olika sorters Thai Chilipeppar

Thailändsk Chili – Översikt

NamnBeskrivningKryddskala (SHU)
Bell Pepper – Prik YuakBell Pepper(Paprika) – Prik YuakDenna milda chilipeppar är en av de vanligaste chilipeppar som används över hela världen i ett stort utbud av rätter.0(noll)
Thai Prik NumThai Prik NumThai prik num är en ljusgrön, stor chillipeppar som ser ut som en korsning mellan en uppblåst prik chi fah och en utsträckt blekgrön paprika.500
closeup thai red spur chili peppers picture id1432830012 3290253020Thai Prik Chi Fah Chili Pepper or Spur ChiliDenna chili är en annan mild chili men lite är mer kryddig än paprikan. Den är från släktet Capsicum Annum och underkategorin Acuminatum fingers.1 000
Thai yellow pepperThai Yellow Chili – Prik Pon LuangDenna chili av gula banantyp kan vara ganska mild eller ganska het beroende på vilken typ av chili du plockar upp.15-40 000
Thai Jinda ChiliThai Jinda Chili Pepper – Prik SodThai Jinda Chilipeppar är den vanligaste typen av chilipeppar som används för thailändsk matlagning.75 000
Bird’s Eye Chili PepperBird’s Eye Chili Pepper or Prik Kee NokEtt ganska osmakligt namn omvandlas till fågelspillning chili. Även om det är ett osmakligt namn, är det ganska passande och anspelar på det faktum att dessa chili äts av fåglar som är immuna mot effekterna av capsaicin, som sedan flyger iväg och lägger fröna överallt i sin spillning.90 000 (Mycket starkt)
Prik Kee NooPrik Kee Noo (Nu) variety of Bird’s Eye ChiliPrik kee noo eller prik kee nu är en annan variant av Thai Bird’s Eye Chili. Den är lika i storlek och form, men kanske lite mindre, än Prik Kee Nok chili.110 000 (Mycket starkt)
Dried ChiliDried Chili – Prik HaengDet finns olika typer av torkad chili i Thailand som helt enkelt är torkade versioner av några av ovanstående chilityper.Varierar
Prik Thai OnGreen Peppercorns Prik Thai OnEn av de andra vanliga ingredienserna är färska grönpepparkorn. Dessa tillsätts vanligtvis i små klasar och även om de inte är chili, tar vi med dem här eftersom de är en annan form av krydda som ger ganska stark hetta i många thailändska rätter.

Till Toppen

Bell Pepper – Prik Yuak

Kallas allt som oftast för paprika i Sverige

Denna milda chilipeppar är en av de vanligaste chilifrukterna, som används över hela världen i ett stort utbud av rätter. De finns i grönt, gult, orange och rött beroende på hur mogna de är när de plockas.

Chilipeppar - Paprika

Den har minimala halter av capsaicin och är därför väldigt mild, så mycket att den ofta äts rå med dipp eller i sallader samt wokad som grönsak eller tillsatt till röror för färg och variation.

Paprikan finns i en rad färger, oftast grön, gul och röd med färgen som växlar från grönt till rött när frukten mognar.

Även om den används som grönsaks- eller salladsingrediens är den strängt taget en frukt – ungefär som en tomat är en frukt snarare än en grönsak.

Paprika i thailändsk matlagning

Paprika används flitigt i kinesisk mat men lite mindre i thailändsk mat även om det fortfarande är ganska vanligt. De används i pad pak ruam, eller wokade grönsaker, och i flera andra rätter. De tillför mycket till en maträtts visuella tilltalande och används främst för det ändamålet.

Eftersom smaken är ganska mild tillför de inte mycket till smaken av en maträtt men tillför antioxidanter och vitaminer samt gör att din maträtt ser finare ut.

Ersättare för Paprika:Finns överallt men Pimento, Shishito och italiensk paprika är substitut
SHU:0(noll) hetta
Kryddighet:Mild, söt
Bagaren728x90

Thai Prik Num

Thai prik num är en ljusgrön, stor paprika som ser ut som en korsning mellan en uppblåst prik chi fah och en utsträckt blekgrön paprika. Det är en av de milda chilipeppar som är en variant av bananpeppar med en liten kick på baksidan. Ungefär samma kryddnivå som prik chi fah.

Chilipeppar - Thai Prik Num

Thai Prik Num i thailändsk matlagning

Thai Prik Num är en mild kryddig chil som läggs till röror samt när man gör Nahm Prik Num – en milt kryddad pasta som äts i norra Thailand med färska grönsaker, stekt fläsksnacks eller som dipp serverad till huvudrätten. Den äts också fylld med olika fyllningar.

Ersättare för Thai Prik Num:Banan chili eller paprika (som blir mycket mildare)
SHU:~500
Kryddighet:Ganska mild

Till Toppen

Thai Prik Chi Fah Chili Pepper eller Spur Chili

Denna chili är en annan mild chili men lite är mer kryddig än paprikan. Den är från släktet Capsicum Annum och underkategorin Acuminatum fingers.

1666158590585 696912325

Om du går till den lokala thailändska marknaden kommer du att se dessa på varje grönsaksstånd. Nästan lika tjock som tummen och cirka 5 eller 6 tum lång med en vaxartad finish på skinnet. Du kan förstås hitta både längre och kortare.

Thai Prik Chi Fah översätts till ”Chili som pekar mot himlen”, ett passande namn som härrör från det faktum att dessa chili växer med sina spetsiga ändar pekade mot himlen.

Thai Prik Chi Fah eller Spur Chili i thailändsk matlagning

Du kan hitta dessa gröna, gula och röda, men de röda och gröna används oftare för att addera lite krydda och en skvätt färg till rätter. De har lite mer smak när du tuggar dem (om du tuggar dem), och är ganska milda.

Av denna anledning är Thai Prik Chi Fah en mycket bra mildare ersättare för chilipeppar om du vill göra ett recept mycket mildare än en thailändare skulle äta det.

Ersättare för Prik Chi FahItaliensk Sweet Peppar, Mild Anaheim eller Poblano – men justera för hetta
SHU:1000
Kryddighet:Måttligt mild

Thai Gul Chili – Prik Pon Luang

Denna chili av gula banantyp kan vara ganska mild eller ganska het beroende på vilken typ av chili du plockar upp. Det är en liten konformad chili som vanligtvis är mer orange än gul som namnet antyder (’Luang’ är gul på thailändska)

Thai Yellow Chili – Prik Pon Luang

Liknar till formen Fresnopepparn men lite mindre, den används lagom mycket i olika thailändska rätter där kryddnivån är lite högre än vanligt.
Ersättning beror på vilken kryddnivå du vill ha på din rätt, på grund av det breda utbudet av hetta som denna paprika kan ha. Välj en mildare eller hetare chili från listan efter dina önskemål.

Thai gul chili i thailändsk matlagning

Prik Luang är inte riktigt lika vanligt som den röda Jinda-chilin i thailändsk matlagning, men kan hittas för att göra stekt ris mer färgglatt, i vissa curryrätter och soppor och skivat och picklat.

Det är en ganska het chili men inte lika het som den thailändska Jinda chili och används mest för att ge lite variation snarare än för smaken.

Ersättare för Thai Prik Luang:Fresnopeppar (vanligtvis röd), Cayenne, Serrano, Jalapeno (ofta mildare)
SHU:15-40 000
Kryddighet:Ganska Het

Till Toppen

Fotgrafiska banner 930*180

Thai Jinda Chili Pepper – Prik Sod

Thai Jinda Chilipeppar är den vanligaste typen av chilipeppar som används för thailändsk matlagning. Den är längre och mildare än bird’s eye chili, som används mest i thailändska soppor och som enligt Scovilles skala skulle den klassas som en het chilipeppar.

Thai Jinda Chili Pepper

Det här är chilin att använda om inte receptet anger specifikt att man ska använda en mildare eller kryddigare stil av chili. Dock är det är fortfarande en väldigt het chili för de flesta (Svenskar).

Jinda chili peppar är en thailändsk variant som inte är så lätt att hitta utanför Thailand, men den finns på köpa på nätet.
I min research för den här artikeln stötte jag på en hel del förvirring runt namnen som ges till olika chili runt om i världen, så även för Thai Jinda Chili Pepper. Så om du köper på nätet, kolla noga att det faktiskt är Thai Jinda Chili Pepper och inte någon annan röd peppar.

Thai Jinda Chili i thailändsk matlagning

Detta är en het chilipeppar som är mycket vanligt förekommande i många thailändska rätter.

Används vanligtvis i hela landet av thailändska Street Food-försäljare, för även om thailändare älskar varm kryddig mat, är bird’s eye chili för het för de flesta att äta till vardags.

Thai Jinda chilipeppar ger en bra balans mellan att ge mycket värme utan att det bara blir för varmt för de flestas vanliga thaimat.

Får du ett sug efter superkryddig mat, beställ då rätten med tillägget ”phet”, vilket betyder kryddig, i så fall kommer dessa Jinda-chilin att ersättas med de kryddigare chilin som följer.

Ersättare för Prik Jinda:Fresno Chili, Hot Anaheim, Jalapeno, Cayenne, Serrano, Jwala – justera för kryddighet
SHU:75 000
Kryddighet:Ganska Het

Bird’s Eye Chili Pepper eller Prik Kee Nok

Nu rör vi oss uppåt i pepparskalan, där hittar vi prik kee nok. Ett ganska osmakligt namn som kan översättas till ”fågelspillnings-chili”.

Prik Kee Nok

Även om det är ett osmakligt namn, är det ganska passande och anspelar på det faktum att dessa chili äts av fåglar som är immuna mot effekterna av capsaicin, som sedan flyger iväg och lägger fröna överallt i sin spillning.

Dessa typer av chilipeppar får liknande namn runt om i världen men varianterna och kryddigheten varierar kraftigt. Thai Bird’s Eye chilipeppar är väldigt het på Scoville värmeskalan, de flesta människor kan inte äta dessa chilies.

Bird’s Eye Chili i thailändsk matlagning

Prik kee nok används främst i thailändska soppor även om det också används i röror av thailändare som gillar särskilt kryddstark mat.

På den här swaikitchen.com tillagas väldigt få recept med dessa små chili och de kommer uttryckligen specificeras om vi avänder Bird’s Eye Chili i receptet

Som sagts tidigare, var uppmärksam när du beställer eller väljer chili online eller på marknaden eftersom de ofta blir felbeskrivna och felnamn. Speciellt om något endast kallas ”Thai chilli”.

Ersättare för Prik Kee Nok:Chiltepin, Siling Labuyo, Hot Cayenne, Peri Peri, Habanero, Scotch Bonnet – Justera för kryddighet
SHU:90 000
Kryddihet:Mycket het

Till Toppen

Prik Kee Noo (Nu) variant av Bird’s Eye Chili

Prik kee noo eller prik kee nu är en annan variant av Thai Bird’s Eye Chili.

Den är lika i storlek och form, men kanske lite mindre, än Prik Kee Nok chili.

Prik Kee Noo

Den har ett liknande äckligt namn som kan översättas till ”musspillning-chili”, med hänvisning till dess ringa storlek och form.

Prik Kee Noo i thailändsk matlagning

Användningen av prik kee noo är helt enkelt ett alternativ till prik kee nok.

Den används där rätten ska göras för någon som vill ha den kryddigaste serveringen och används i stort sett omväxlande med prik kee nok. Prik Kee Noo är något hetare på Scoville-skalan.

Ersättare för Prik Kee Nu:Hot Cayenne, Peri Peri, Haberano, Scotch Bonnet – Justera för kryddighet
SHU:110 000
Kryddighet:Mycket het

Torkad chili – Prik Haeng

Det finns olika typer av torkad chili i Thailand som helt enkelt är torkade versioner av några av ovanstående chilityper.

Dried Chili – Prik Haeng

Du kan generellt tala om vilka chili de torkade versionerna kommer ifrån genom att titta på dem och de är främst antingen torkade thailändska Jinda chili eller den större torkade chili Spur (Chi Fah). De torkade Jinda-chilin är mycket hetare än Chi Fah-chilin.

Det är personliga preferenser om du väljer att äta dem eller mer vanligt att lägga dem åt sidan.

Torkad chili i thailändsk matlagning

De mindre, varmare torkade Jinda-chilin används för att öka värmen i ganska många thailändska rätter. Du kommer ofta att se dem användas i soppor som Tom Yum eller i sallader som i Spicy Som Tum.

De större torkade chilin används också, ibland istället för de torkade Jinda chilin för att ge en mindre värme. De används också för att göra såser som Som Tam-sås och för att färga andra rätter.

Till viss del är de utbytbara och användandet bestäms av den värmenivå som krävs i rätten eller av kockens smak.

Ersättning för torkad chili:Om det bara är hetta du letar efter kan du ersätta med chiliflakes eller malen chilipeppar, men ingen av dem kommer att ge utseendet av torkad chili, vilket är en stor del av anledningen till att de ingår i thailändska rätter i första hand.
SHU:Varierar
Kryddighet:Medium till Het

Gröna Pepparkorn Prik Thai On

En av de andra vanliga ingredienserna är färska grönpepparkorn. Dessa tillsätts vanligtvis i små klasar och även om de inte är chili, tar vi med dem här eftersom de är en annan form av krydda som ger ganska stark värme i många thailändska rätter.

Green Peppercorns Prik Thai On

Faktum är att thailändsk matlagning använde olika former av peppar och pepparkorn som odlades i Indien såväl som lokalt, istället för chili innan chili importerades till Thailand av handlare för några hundra år sedan.
Chili har sedan dess passerat användningen av peppar som stöttepelaren i thailändsk matlagning eftersom den är älskad av de flesta thailändare som associerar chili som sin nationella krydda, historia åsido.

Användning av grönpepparkorn i thailändsk matlagning

Grönpepparkorn finns i många rätter, särskilt thailändska soppor och curryrätter samt rätter som Phad Cha som är en varm torr curry, grön curry, Klua Kling curry och många andra.

Det finns också en grönpepparkornsdipp gjord genom att krossa grönpepparkorn, röd Jinda chili och vitlök. Det är bra eftersom det hjälper dig att svettas vilket i sin tur kyler ner dig, Thailand är varmt *puh*

Ersättningar för färska grönpepparkorn:Även om grönpepparkorn bara är omogna svartpepparkorn (och vitpepparkorn är svarta med skalet borttaget) är de inte riktigt ett bra substitut.
SHU:Peppar mäts inte på samma sätt som Chili
Kryddighet:Kryddig men inte riktigt het på samma sätt som chili

Till Toppen

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close