Från Wok till Tallrik: Avmystifiering av Pad Krapow förberedelser och tillagning”

100

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Pad Krapow

I Thailand är mat viktigt, så viktigt att det är en del av politiken! Så när Premiärminister Plaek Phibunsongkhram deklarerade att Pad Thai var Thailand nationalrätt så var det långt ifrån okonventionellt.
Om en nationalrätt definieras av vad som serveras mest och som äts av flest Thailändare, så skulle Pad Krapow (Pad Gaprao) vinna med hästlängder.

tormek 34543

Inledning

Att utforska historien bakom en maträtt kan vara lika spännande som att njuta av smakerna den erbjuder. Det ger oss en djupare förståelse för dess ursprung, traditioner och evolution. När vi tar en titt på historien bakom Pad Krapow, en fantastiskt smakrik thailändsk rätt, får vi en inblick i dess popularitet och betydelse inom det thailändska köket.

Ursprunget till Pad Krapow

Pad Krapow, även känt som Pad Kra Pao, är en thailändsk rätt som ofta beskrivs som ”snabbmat” i Thailand. Det är en rustik och kryddig wokrätt som brukade vara ett populärt val för snabba och enkla luncher. Namnet Pad Krapow kan ha flera engelska stavningar, såsom Pad Kra Pao, Pad Ka Prao eller Pad Ka Pow, men de refererar alla till samma läckra rätt.

Rosa’s, en thailändsk restaurangkedja, beskriver Pad Krapow som ”något av en nationalrätt” och säger att det är det perfekta valet när man inte vet vad man ska beställa. Rätten är så god att man inte ens behöver tänka på det. Det är en rätt som är enkel att tillaga och ätas, vilket gör den till ett populärt val bland människor i Thailand.

En klassisk thailändsk rätt

Pad Krapow är en rätt som ofta serveras med ris och en stekt ägg på toppen. Det är en komplett måltid i sig och är lika snabb att tillaga som att äta. Att laga den här rätten är enkelt, och det krävs inte mycket för att skapa den distinkta smaken och doften av Pad Krapow.

Traditionellt sett används kyckling i Pad Krapow, men det finns många variationer där olika proteinkällor kan användas. Det kan vara fläsk, nötkött, skaldjur eller till och med vegetariska alternativ med tofu och svamp. Kycklingfärs är det mest klassiska sättet att tillaga Pad Krapow och det ger en autentisk och ”gatuköks”-känsla till rätten.

Kryddor och smaker i Pad Krapow

En av de viktigaste smakerna i Pad Krapow kommer från helig basilika, också känd som tulsi eller bai kra-pao på thailändska. Helig basilika har en distinkt doft och smak som är pepprig och något citrusaktig. Det är en viktig ingrediens i Pad Krapow och ger rätten dess karaktäristiska smakprofil.

Utöver helig basilika används också andra ingredienser som vitlök, chili och sojasås för att ge rätten extra smak och kryddighet. Vissa recept inkluderar även ostronsås och fisksås för att ge en umamirik smak. Det är viktigt att balansera dessa smaker för att få fram den perfekta kombinationen av sötma, sälta och kryddighet i Pad Krapow.

En resa genom Pad Krapows historia

Historien bakom Pad Krapow är inte väl dokumenterad, men det finns några intressanta teorier om dess ursprung. En teori är att rätten härstammar från det kinesiska köket och att den thailändska versionen är en anpassning av den populära kinesiska rätten ”Moo Shu Pork”. Under åren har Pad Krapow anpassats och förfinats för att passa den thailändska smakpaletten och ingredienserna.

Pad Krapow har också en koppling till thailändsk kultur och tradition. Helig basilika, som är en viktig ingrediens i rätten, har en särskild plats i thailändsk folktro och används i religiösa ceremonier och ritualer. Att använda helig basilika i matlagning anses vara en hyllning till den thailändska kulturen och traditionerna.

Fotgrafiska banner 930*180

Att tillaga Perfekt Hemlagad Pad Krapow

Att laga Perfekt Hemlagad Pad Krapow kräver några grundläggande ingredienser och enkla steg. Här är en grundläggande guide för att tillaga denna läckra thailändska rätt:

Ingredienser:

 • 4-8 Bird eye-chili, finhackade
 • 4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
 • 1 stor mild röd chili, skivad
 • 100g gröna bönor, hackade (valfritt)
 • Neutral olja att steka i
 • 2 ägg (valfritt)
 • 200g färs av valfritt protein (kyckling, fläsk eller nötkött)
 • 2 msk fisksås
 • 1 nypa strösocker
 • 1 msk sojasås (valfritt)
 • 1 msk ostronsås (valfritt)
 • 1/2 msk kecap manis eller mörk sojasås (valfritt)
 • En handfull helig basilika
 • Kokt ris, att servera

Tillagning:

 1. Hetta upp olja i en wok på hög värme. Stek äggen om du väljer att inkludera dem i rätten och lägg dem åt sidan på en varm tallrik.
 2. Stek finhackade chili och vitlök i woken i några sekunder tills de doftar aromatiskt.
 3. Tillsätt proteinet (kyckling, fläsk eller nötkött) i woken och stek det i cirka en minut tills det är genomstekt.
 4. Tillsätt fisksås, socker och eventuella andra såser du väljer att använda. Rör om och tillsätt de gröna bönorna och skivade chilin. Fortsätt att steka i cirka en minut tills vätskan börjar koka.
 5. Rör i helig basilika tills den har vissnat något. Dela upp rätten på två tallrikar, lägg ett ägg på varje portion och servera med ris.

Steka/Fritera ägg thai-style

Du kan äta Pad Krapaow för sig med ris, men det populäraste sättet är att äta rätten med ett stekt ägg. Denna klassiska kombination kallas ”kao pad gaprao gai kai dao”, vilket helt enkelt betyder ris med kyckling av helig basilika och ett stekt ägg. Thaistekt ägg steks i MYCKET olja (oftast i en wok) eftersom den viktigaste egenskapen du vill ha är att äggvitornas bubbelbruna kanter.

Servering

Lägg kokt jasminris på en tallrik, skeda pad kra pao över hälften av riset och toppa allt med det stekta ägget. Du kan sedan ringla prik nam pla ovanpå ägget när det är klart att äta.

Sammanfattning

Historien bakom Perfekt Hemlagad Pad Krapow ger oss en djupare förståelse för denna läckra thailändska rätt. Ursprunget till Pad Krapow är inte helt klart, men det är tydligt att rätten har blivit en favorit bland människor i Thailand och runt om i världen. Att tillaga Perfekt Hemlagad Pad Krapow kräver några enkla ingredienser och steg, men belöningen är en smakrik och autentisk thailändsk matupplevelse. Så ge dig själv chansen att utforska denna fantastiska rätt och njut av smakerna av thailändsk matkultur.

Vanliga frågor om Pad Krapow

Vad kan jag använda som substitut för helig basilika?

Om du inte kan hitta helig basilika kan du använda vanlig italiensk basilika eller thailändsk basilika som substitut. Italiensk basilika har en liknande smakprofil som helig basilika och fungerar bra i rätten.

Vilka proteinalternativ kan jag använda i Pad Krapow?

Pad Krapow kan tillagas med olika proteinkällor. Du kan använda kyckling, fläsk, nötkött, skaldjur eller vegetariska alternativ som tofu och svamp. Anpassa rätten efter dina preferenser och kostbehov.

Kan jag göra Pad Krapow mindre kryddig?

Om du inte tål stark mat kan du minska mängden chili i receptet eller använda mildare sorter av chili. Du kan också ta bort fröna från chilin för att minska kryddigheten.

Kan jag laga Pad Krapow på förhand?

Pad Krapow är bäst när den serveras färsk, men du kan förbereda ingredienserna i förväg och snabbt tillaga rätten när det är dags att äta. Förbered grönsakerna och proteinet och förvara dem separat i kylskåpet tills du är redo att tillaga rätten.

Spicy Thai Basil Tofu-Pad-Krapow

”Original” Pad Kra Pao (Pad Gaprao)

Thai Holy Basil Stir Fry with Beef
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Thailand
Portioner 3 pers
Kalorier 769 kcal

Equipment

1 Wok

Ingredienser

Pad Kra Pao

 • 6 klyftor Vitlök
 • 3 st Thai chilies (eller annan het chili, t ex Habanero. Kom ihåg att anspassa till din nivå av chili tolerans)
 • 60 ml Mild röd chili (skivad)
 • 80 ml Mild röd chili (finhackad)
 • 340 g Köttfärs (oftast Nötfärs i Thailand, men Blandfärs funkar också)
 • 25 ml Fisksås
 • 30 ml Olja
 • 15 ml Palmsocker
 • 120 ml Buljong (kött- eller kyckling-buljong)
 • 30 g Helig Basilika (alt Thai Basilika)
 • 2,5 ml Svartpeppar (finmald)

Servering

 • Jasminris
 • 3 st Ägg
 • Prik nam pla

Instruktioner

Pad Kra Pao

 • Stöt thail chili i en mortel till en fin pasta. Tillsätt vitlöken och den hackade milda chilin och stöt till en grov deg.
  6 klyftor Vitlök, 3 st Thai chilies, 60 ml Mild röd chili
 • Värm en wok eller en stor stekpanna över hög värme, tillsätt cirka 1 matsked av oljan om ditt nötkött är magert. När woken är väldigt varm, tillsätt nötköttet och bred ut det. Bryn köttet utan att flytta det tills undersidan fått färg. Vänd (eller kasta om du har färdigheten) nötköttet och lägg märke till hur nötköttet kommer att börja släppa en hel del vätska – fortsätt att röra om tills all denna vätska har avdunstat, och nötköttet börjar fräsa i sitt eget fett. När nötköttet fräser, låt det koka utan omrörning i 15-20 sekunder för att bryna nötköttet ytterligare och utveckla smak, blanda sedan och upprepa bryningen 1-2 gånger till.
  340 g Köttfärs, 30 ml Olja
 • Sänk värmen till medel, tryck nötköttet åt ena sidan av pannan och om det inte finns mycket fett i pannan tillsätt lite mer olja bara så att det räcker för att fräsa vitlöken. Tillsätt vitlök och chilipasta och fräs i oljan i 30 sekunder tills den är aromatisk och vitlöken börjar bli gyllene, och blanda den sedan med nötköttet.
 • Vrid upp värmen till hög och tillsätt ungefär hälften av fonden eller vattnet, fisksås, socker och svartpeppar; släng för att blanda väl. Tillsätt den milda chilien och rör om i 30 sekunder; om det ser för torrt ut, tillsätt mer av fonden eller vattnet.
  80 ml Mild röd chili, 25 ml Fisksås, 15 ml Palmsocker, 120 ml Buljong, 2,5 ml Svartpeppar
 • Stäng av värmen, tillsätt basilikan och blanda bara tills det vissnat. Smaka av och justera kryddningen med mer socker eller fisksås efter behov, och tillsätt lite mer vatten eller fond om det känns för torrt. Ställ detta åt sidan medan du steker äggen.
  30 g Helig Basilika

Stekt ägg (Thai style)

 • För att steka äggen i thailändsk stil rekommenderar jag att du steker dem 1 i taget för att förhindra att de fastnar i varandra. Det finns 2 alternativ för att steka ägg:
  3 st Ägg

För krispiga vita och halvhård äggula:

 • Tillsätt ca ¼ tum av frityrolja i en liten nonstick stekpanna och sätt den på medelhög värme. När oljan är varm, tillsätt ägget och låt äggvitan bubbla. Använd en sked för att då och då ösa toppen av ägget med olja för att koka äggulan. När vitorna är krispiga och brynt runt kanterna och gulan har ställts in efter eget tycke, kan du ta bort den från pannan.

För ägg med krispiga vita och lös(rinnande) äggula

 • Separera äggvitan och äggulan. Tillsätt ca ¼ tum av frityrolja i en liten nonstick stekpanna och sätt den på medelhög värme. När oljan är varm, tillsätt äggvitan och låt den fräsa tills kanterna börjar bli bruna. Använd din spatel för att trycka ner mitten av vitan för att göra en fördjupning för gulan att sitta i. När äggvitan har fått färg runt kanterna, placera försiktigt gulan i fördjupningen och använd en sked för att tråckla lite olja runt kanterna på äggulan så att den fastnar på äggvitan. Ta bort från pannan och låt rinna av.

Anteckning

Mild röd chili är för färg och smak, medan thailändsk chili är för hetta.
Traditionellt använder vi spur chili (prik chee fa) för de milda paprikorna, men röd anaheim eller mini paprika fungerar. Vanligt rött paprikakött är lite tjockare och är mer vattnigt än idealiskt, men det går också bra om det är det enda du har!
Italiensk basilika är min föredragna ersättning om helig basilika inte är tillgänglig. Thaibasilika kan också användas, och rätten blir lika god, men jag tycker att smaken av vanlig italiensk basilika är närmare den av helig basilika.

Nutrition

Kalorier: 769kcal
Keyword Basilika, Chili, Enkelt, Fisksås, Kyckling
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close