Vad är Galangal och hur man använder det för matlagning

47

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


galangal

Galangal är en baskrydda i thailändsk matlagning och andra sydostasiatiska kök. Den används ofta i Thailändska recept, men den skapar också en del förvirring.

Så i den här artikeln kommer vi att täcka allt du behöver veta om galangal, inklusive vad det är, hur man använder, väljer, lagrar, ersätter och mer!

Picsmart

Vad är Galangal?

Galangal är en tropisk flerårig ört, och medan många människor kallar den galangalrot, är den del av växten som vi använder för matlagning faktiskt rhizom.
Rhizom är en typ av underjordisk stam, och från den kommer rötterna och skotten ut. När du köper galangal kan du se små prickar där rötterna brukade vara.

Galangal kallas kha på thailändska. Om du någonsin har ätit thailändska curryrätter, har du ätit galangal eftersom det är en nyckelingrediens i Thailändska currypastor, som t ex i den gröna currypastan, såväl som i populära thailändska soppor som tom yum (varm och sur soppa) och tom kha gai (kyckling och kokosmjölksoppa). Ibland kallas Galangal för thailändsk ingefära eller siamesisk ingefära.

Ingefära vs Galangal

Många förväxlar färsk ingefära med galangal eftersom de båda är aromatiska rhizomer med liknande form. Men sida vid sida kan du se att galangal är slätare och blekare än ingefära. Den har inte heller så mycket hud och behöver inte skalas. Och trots vad vissa människor föreslår, vidhåller jag att ingefära inte är ett bra substitut för galangal. Ingefära har en het och kryddig smak, medan galangal har en svalkande, uppfriskande arom.

Om du ändå använder ingefära i stället för galangal kommer rätten att bli ok och den kan till och med smaka bra. Men smakerna kommer inte att vara desamma. Det är som att byta ut mynta mot basilika. Kommer din maträtt att förstöras? Nej. Smakar det likadant? Nej.

Hur smakar Galangal?

Galangal har en underbart svalkande träig doft som påminner mycket om en frodig tallskog. Man kan säga att den har en lite medicinsk smak (på ett bra sätt) eftersom den är trevlig och uppfriskande och påminner mig om Vicks!

Om du skulle tugga en bit galangal är det inte trevligt. Det är väldigt segt, lite bittert och för stickande att njuta av. Så vi använder galangal endast för sin arom och ofta endast för infusion och bitarna tas bort innan servering. Om det ska förtäras måste det malas till en pasta eller hackas mycket fint. Väldigt mycket som kanelstänger!

Olika sätt att använda Galangal

 • Extrakt. Använd en stark vass kniv för att skära upp den i tunna bitar, tillsätt dem sedan i en sjudande buljong och låt den dra i minst 3-4 minuter, varefter du kan kassera bitarna, eller lämna dem i soppan men säg till gästerna att inte att äta dem då de är väldigt sega.
 • Mald till en pasta. Detta är mycket vanligt i thailändsk matlagning. Man maler/mosar ned galangal i många av Thailändska currypastor, men du kan också göra en allmän örtpasta och lägga den i en korvmix eller i en wok. Använd en mortel och mortelstöt för att mala/mosa, men se till att finhacka eller tunna skivor innan du mortlar så att den bryts ner snabbare.
 • Finhackat. Detta är mindre vanligt, men du kan finhacka Galangal och sedan lägga till det i sallader, dipp, röror…eller vad som helst! Till exempel kan du lägga till finhackad galangal i en laab. Se till att det är finhackat dock, eftersom för stora bitar blir för sega och stickande.

Läs gärna om hur Galangal används: Thailands Signaturrätt nr1 : Krämig Tom Yum-soppa

galangalrot
Galangal

Olika varianter av Galangal

Ett tips: oroa dig inte för att skaffa rätt typ av galangal. Varför? Jo, eftersom 99,9% av tiden är den enda du kan köpa i asiatiska livsmedelsbutiker den du vill ha (även om vissa kan vara felaktigt märkta).
En sökning bland sorter kommer bara att leda till förvirring.

Här är mitt försök att förenkla saker och ting: Det finns flera aromatiska rhizomer som tillhör ingefärsfamiljen som kan förknippas med namnet galangal (eller galanga eller galingale), men i matlagning finns det egentligen bara två typer du behöver bry dig om:

 • Den ”vanliga” galangen, som är örten vi pratar om. Detta är vad folk pratar om när de efterlyser ”galangal” i sina recept, och det här är förmodligen den enda du kan köpa från butiken. För nördarna bland oss som verkligen vill veta, så är detta tekniskt sett Alpinia galanga.
 • Fingerrot, även känd som kinesisk ingefära. På thailändska kallas detta för grachai eller krachai och ibland för saltlagd fingerrot, som du ibland kan hitta i asiatiska butiker felmärkt som ”inlagd galingale”. Vilket bidrar till förvirringen.
  Den används då och då i thailändsk matlagning, bl a i djungelcurry eller sur curry.
  Fingerrot ser ut som…tja…fingrar! Dess arom helt annorlunda än galangal. Vetenskapligt är detta Boesenbergia rotunda.

Andra sorter som är förknippade med namnet galangal används mest inom traditionell medicin och är inget du kan köpa i din mataffär, så inget vi tar upp här.

Picsmart

Hälsofördelar med Galangal

Förutom att vara en vanlig kulinarisk ört, anses galangal vara läkemedel i traditionell thailändsk medicin och har konsumerats som en del av en hälsosam kost i tusentals år. Det finns vissa vetenskapliga bevis för dess medicinska fördelar, men observera att dessa gjordes i små studier och mer forskning behövs fortfarande för att bekräfta deras effektivitet hos människor.

 • Galangal har visat sig ha svampdödande egenskaper med viss framgång vid behandling av hudsvamp. Många thailändska örter och kryddor är svampdödande och det är förmodligen en anledning till att currypastor aldrig verkar mögla i kylen ens efter många månader!
 • Vissa bevis visar att galangal har antibakteriella egenskaper mot livsmedelsburna sjukdomsbakterier som E. coli. Återigen, detta bidrar sannolikt till livslängden för mat gjord med currypastor.
 • Det finns vissa bevis som visar att galangal är antiinflammatorisk och kan hjälpa mot smärta i samband med inflammation.
 • I laboratorier har extrakt från galangal visat sig vara effektiva mot cancerceller, men detta har inte gjorts på människor.

Ersättare för Galangal

Som nämnts tidigare, påstår många att man kan använda ingefära som ersättning, men det är som att säga att du kan använda rosmarin istället för basilika. Visst, du KAN använda den, men smakerna är helt olika. För mig är ingefära ingen bra ersättare för galangal, och tyvärr smakar inget annat som Galangal.

Så vad göra om du inte kan hitta färsk galangal?
Den enda lösningen då, är att hitta alternativa former. Fryst galangal bör vara ditt första val, men välj då frysta skivor istället för frysta hela bitar eftersom hela biten är mycket svår att arbeta med.
Låt den bara tina så pass att du kan ta det du behöver från det; om den tinar helt blir den mosig.

Det finns även galangalpasta i vissa specialbutiker, som är lätt att använda då den blandar sig bra i många saker och har god smak. Torkade galangalbitar fungerar tillräckligt bra i soppor, det behöver bara mer tid att avge smak. Galangalpulver finns men det är inte ett bra substitut för färsk eftersom smaken är annorlunda, men det används oftast för att lägga till några intressanta smaknoter till olika saker.
Så det är värt att experimentera med.

Hur man förvarar Galangal

Galangal kommer att vara bra i kylskåpet i några dagar, men om du inte har omedelbara planer på att använda den, är det bästa sättet att förvara galangal att frysa in den. Men lägg inte bara in hela biten i frysen, för då får du en hård klump som bara duger till att kasta på någon du är arg på.
Så här gör du:

 • Tvätta och torka den noggrant och skär sedan i tunna skivor som är cirka 3mm tjocka.
 • Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut galangalskivorna i ett lager och frys in. Du vill frysa in dem i ett lager annars klibbar de ihop och blir jobbigt att använda. Om du har mycket Galangal stapla dem i lager på brickan med bakplåtspapper eller plastfolie i mellan varje lager.
 • När de är frysta, flytta dem snabbt och dem i en fryspåse. Ta bort så mycket luft ur påsen som möjligt och frys in. Du kan spara Galangal på detta sätt i upp till 3 månader innan de utvecklar frysbränna. För längre förvaring, slå in galangalen i aluminiumfolie innan du lägger dem i fryspåsen. Aluminiumfolie förhindrar att frysenbränna längre än enbart fryspåsen.

Om du läst så här långt, så vet du mer om galangal än de flesta 🙂

Prova gärna att läga Thailands Signaturrätt nr1 : Krämig Tom Yum-soppa

Referenser

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close