Thai Chili Peppar

64

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


En Komplett Guide till Färger, Användningsområden, Ursprung och Mer

Vi är glada att presentera vår guide till Thai chili peppar. I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om Thai chili peppar, inklusive dess olika färger, användningsområden, ursprung och mycket mer. Vi kommer även att ge tips om hur du kan odla och laga mat med denna krydda.

Thai chili peppar är en het och aromatisk krydda som används flitigt i det thailändska köket. Dessa små och kraftfulla chilifrukterna är lätta att odla och kan användas i allt från currysåser till wokrätter. I den här guiden kommer vi att ta en närmare titt på de olika färgerna av Thai chili peppar och hur de kan användas.

Om du är intresserad av att lära dig mer om Thai chili peppar och dess användningsområden, är du på rätt ställe. Vi har samlat allt du behöver veta om denna krydda för att hjälpa dig att laga mat som en professionell thailändsk kock. Låt oss börja!

Key Takeaways

  • Thai chili peppar är en het och aromatisk krydda som används i det thailändska köket.
  • Det finns olika färger av Thai chili peppar som kan användas i olika rätter.
  • Denna krydda är lätta att odla och kan användas i allt från currysåser till wokrätter.
NamnBeskrivning
Prik Ban Changen lång, mild chilifrukt som är antingen grön eller röd
Prik Yuaken stor, ljusgrön chilifrukt med mild, söt smak
Prik Munen mörkgrön, tunn chilifrukt som främst används för inläggning
Prik Noomen ljusgrön, tunn chilifrukt med lite mer krydda
Prik Chee Fahen liten, kryddig, röd eller grön chilifrukt
Prik Luengen kryddig orange chilifrukt som används sällan
Prik Jindaen kryddig röd eller grön chilifrukt med en fräsch, jordig smak
Prik Kee Noo Suanden mest populära: det är en liten, mycket kryddig röd eller grön chilifrukt
Prik Kaleangden kryddigaste och mest varierade chilifrukten, som finns i flera färger
Prik Kee Noken annan variant av Bird’s Eye chilipeppar
Prik Haengpulver eller torkad chili av valfri sort

Färger Av Thai Chili Peppar

När det gäller färger, kan Thai chili peppar variera från grönt till gult och rött. Varje färg har sin egen smak och användning.

Grön Thai Chili Peppar

Grön Thai chili peppar är vanligtvis den minst mogna varianten och har en mild smak. Dessa peppar är vanligtvis använda i sallader, soppor och curry. De är också utmärkta för att göra pastaröror och marinader.

Röd Thai Chili Peppar

Röd Thai chili peppar är den mest mogna varianten och har en starkare smak än de gröna. Dessa peppar används ofta i curry, soppor och wokrätter. De är också utmärkta för att göra såser och marinader.

Thai Chili Peppar

Gul Thai Chili Peppar

Gul Thai chili peppar är något mellan de gröna och röda varianterna när det gäller mognad och smak. Dessa peppar används ofta i soppor, curry och wokrätter. De är också utmärkta för att göra såser och marinader.

Det är viktigt att notera att smaken och styrkan på Thai chili peppar kan variera beroende på vilken variant som används. Det är alltid bäst att smaka och justera mängden efter din personliga smak.

Användningsområden Av Thai Chili Peppar

Thai Chili Peppar är en viktig ingrediens i det thailändska köket, men dess användningsområden sträcker sig långt bortom matlagning. I denna sektion kommer vi att titta på några av de vanligaste användningarna av Thai Chili Peppar.

Matlagning

Thai Chili Peppar används i många thailändska rätter för att ge dem en kryddig smak och hetta. De är också en vanlig ingrediens i andra asiatiska kök. Thai Chili Peppar går bra med fisk, skaldjur, kyckling, fläsk, ris och grönsaker. De kan användas färska, torkade eller i form av pasta eller pulver.

Hur lagar du mat med thailändsk chilipeppar?

Att laga mat med chilipeppar kan vara precis vad du vill att det ska vara. Färska, kokta, sauterade, malda och torkade paprika används regelbundet i matlagning. Du kan lägga till dem i de klassiska rätterna som curry eller woka, eller så kan du göra chilifrukten till din egen genom att lägga till dem i dina favoriträtter.

Men du måste vara säker när du lagar mat med het paprika – capsaicin (chilliolja) i paprikan kan allvarligt bränna huden eller ögonen. Använd handskar och tvätta händerna noggrant när du är klar med att klippa dem eller laga mat med dem. Om någon av pepparsaften kommer på huden (eller i ögonen), använd inte vatten! Skölj det drabbade området med mjölk(fet) för att avaktivera de heta oljorna.

Färsk thailändsk chilipeppar är den kryddigaste versionen av chilipeppar. Oljorna i paprikan har precis mognat och har inte mattats ut genom åldring eller torkning. Du kan lägga färsk skivad chilipeppar till sallader eller tacos. Du kan också blanda dem till såser eller använda dem som en färgglad (och kryddig) garnering.

Hur smakar thailändsk chilipeppar?

När den är mogen har en thailändsk chilipeppar en slät och vaxartad exteriör med en skarp crunch. Den första tuggan av en Bird’s Eye-peppar är krispig och mjuk på insidan, med en fruktig och jordig smak. Det är dock bara den första tuggan. Resten av matupplevelsen förändras drastiskt när chilifruktens hetta slår till.

När den är mogen har en thailändsk chilipeppar en slät och vaxartad exteriör med en skarp crunch. Den första tuggan av en Bird’s Eye-peppar är krispig och mjuk på insidan, med en fruktig och jordig smak. Det är dock bara den första tuggan. Resten av matupplevelsen förändras drastiskt när paprikans värmenivå slår in.
Chilifruktens smak är subtil och läcker i sig, men den extrema kryddigheten överröstar snart den fräscha smaken. Hettan byggs upp och dröjer sig kvar i en thailändsk chilipeppar – njut av de mildare smakerna på första tuggan för snart nog kommer du inte att kunna smaka annat än en jordnära krydda!
Den röda och gröna thailändska chilipepparn smakar ungefär likadant, trots sina olika färger.

Tänk på: Att äta chili är en vanesak! D v s man bygger upp tolerans för hettan.
Är du i Thailand ser du ofta människor som tuggar på chilifrukter helt obesvärat, om du är Svensk och ovan vid chilins hetta, prova inte det! Titta efter eller fråga hur starkt rätten är, många gånger finns det olika nivåer (typ 1 till 5) av hetta att välja på. Säger kocken/servitören att det är starkt, välj då något mildare.

Medicinsk Användning

Thai Chili Peppar har använts i traditionell medicin i århundraden för att behandla olika hälsoproblem. De sägs ha antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. De kan också hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra cirkulationen.

Har thailändska chilipeppar hälsofördelar?

Thai Chili Peppar anses ha många hälsofördelar på grund av deras höga halt av capsaicin, som är den aktiva ingrediensen som ger dem deras hetta. Capsaicin sägs ha antiinflammatoriska, smärtlindrande och antioxidativa egenskaper. De kan också hjälpa till att förbättra matsmältningen och öka ämnesomsättningen.

Traditionell Användning

Thai Chili Peppar har också använts i traditionella ceremonier och ritualer i Thailand. De sägs ha skyddande egenskaper och används ofta för att hålla onda andar borta. De kan också användas för att öka energin och förbättra humöret.

Sammanfattningsvis är Thai Chili Peppar en mångsidig ingrediens som används i matlagning, traditionell medicin och ceremonier. De sägs ha många hälsofördelar på grund av deras höga halt av capsaicin och kan hjälpa till att förbättra matsmältningen, öka ämnesomsättningen och sänka blodtrycket.

Ursprung Av Thai Chili Peppar

Var kommer thailändsk chili ifrån?

Thailändsk chili är en sorts chili som kommer från Sydostasien, speciellt från Thailand. Det finns nio olika sorter av thailändsk chili, men den mest kända är Bird’s Eye Pepper. Dessa små, mycket kryddiga chilipeppar odlas enkelt och används i kryddor, såser, pastor och wokrätter.

Varför kallas thailändska chilipeppar för Bird’s Eye Peppers?

Thailändsk chili kallas för Bird’s Eye Peppers på grund av dess likhet med ett fågels öga. Dessa små chilipeppar är vanligtvis 1-2 cm långa och 0,5-1 cm breda. De är runda eller ovala och har en spetsig topp. Färgen på Bird’s Eye Peppers varierar från grönt till rött när de mognar.

Är thailändska chilipeppar starkare än Jalapeños, Habaneros eller Serranos?

Thailändska chilipeppar har en medelhög till hög hetta, med en medelvärde på 75 000 Scoville-enheter. Detta är jämförbart med hettan hos Habanero-peppar och är något högre än hettan hos Serrano-peppar. Jalapeño-peppar har en hetta som varierar från 2 500 till 8 000 Scoville-enheter, vilket gör den mindre het än thailändsk chili. Således kan man säga att thailändska chilipeppar är starkare än Jalapeños, men inte lika starka som Habaneros eller Serranos.

Mer Om Thai Chili Peppar

Matlagning Med Thailändsk Chilipeppar

Thailändsk chilipeppar är en mångsidig ingrediens som används i en mängd olika rätter. Dessa små, starka chilipeppar ger en kryddig smak till allt från curryrätter och såser till pastarätter och wokrätter. De kan användas färska eller torkade och malda till pulver.

Vi rekommenderar att man använder handskar vid hantering av chilipeppar för att undvika irritation och brännskador på händerna och andra kroppsdelar.

Matlagning Med Thailändsk Chilipeppar

Odling, Skörd Och Lagring

Thailändsk chilipeppar är lätta att odla och trivs i varmt och fuktigt klimat. De kan odlas i trädgårdar eller i krukor på en solig plats. När chilipepparn har mognat, bör de skördas för hand och förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet eller frysen. De kan också torkas och förvaras i en glasburk med tättslutande lock.

Säkerhet Och Hantering

Det är viktigt att hantera thailändsk chilipeppar med försiktighet eftersom de är mycket starka och kan orsaka irritation i ögonen och på huden. Använd handskar vid hantering av chilipeppar och tvätta händerna noggrant efteråt.

Om du får chilipeppar i ögonen, skölj genast med kallt vatten och kontakta en läkare om irritationen fortsätter. Se till att förvara chilipeppar utom räckhåll för barn och husdjur.

Vanliga Frågor

Vad är bra substitut för thailändsk chilipeppar?

Om du vill ha samma kryddighet som en Bird’s Eye-peppar men saknar tillgång, så kan du använda några olika chilifrukter. De bästa ersättningarna är:
* Scotch Bonnet
* Jamaican Yellow Mushroom
* Habanero
Dessa är var och en av samma nivå av hetta som Bird’s Eye och har subtila skillnader i smak.
Men du kan också hitta en ersättning som smakar väldigt likt Bird’s Eye, om än mycket mildare. Serrano-peppar har samma jordnära och subtila smak, utan den intensiva värmen från en thailändsk chilipeppar. Om du gillar smaken av Bird’s Eye men inte kan hantera kryddan, kanske du kan börja med en Serrano!

Hur många olika sorters chili finns det?

Det finns många olika sorters chili, och det finns åtminstone 79 olika typer av Thai chili peppar. Dessa varierar i smak och styrka, från milda till mycket heta.

Vilken typ av jord ska jag använda för chili?

Chili trivs i en jord som är mullrik och väldränerad. Det är viktigt att jorden inte blir för våt, eftersom chiliplantor inte gillar fuktiga förhållanden. En bra jordblandning kan innehålla kompost, torv och sand.

När bör jag plantera om mina chiliplantor?

Chiliplantor bör planteras om när de har vuxit tillräckligt stora för sin kruka. Detta är vanligtvis när de har nått en höjd av 10-15 cm. Det är också viktigt att plantera om chiliplantorna om jorden i krukan börjar bli utarmad.

Vilken storlek på kruka är lämplig för chili?

En kruka som är 20-30 cm i diameter är lämplig för en chiliplanta. Det är viktigt att krukan har dräneringshål för att undvika övervattning.

Hur odlar man chili från frö?

För att odla chili från frö bör du så fröna i en väl dränerad jordblandning, hålla jorden fuktig och placera fröna på en varm plats. När fröna har grott och plantorna har vuxit tillräckligt stora, kan de planteras om i en större kruka.

Vad är de vanligaste användningsområdena för Thai chili peppar?

Thai chili peppar används ofta i asiatiska rätter som curry, soppor och wokrätter. De kan också användas för att ge smak och hetta åt såser och marinader.

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close