Smaker från Thailand: En Guide till viktiga Ingredienser

72

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Ingredienser

Vill du kunna laga autentisk thailändsk mat hemma? Denna guide till essentiella thailändska ingredienser förklarar några av de vanligaste ingredienserna som används i thailändsk matlagning, som sojasås, kokosmjölk, currypasta, kryddor och färska örter.

Många ingredienser som används i thailändsk matlagning är lätta att hitta, men vissa kräver en tur till den internationella livsmedelsbutiken och vi vet alla att det kan vara skrämmande! Denna grundläggande översikt inkluderar bilder på de essentiella thailändska ingredienserna som används för att göra några av de vanligaste thailändska rätterna. Ta med dig denna guide som referens när du besöker den internationella livsmedelsbutiken och du kommer att vara redo att laga autentiska thailändska favoriter i ditt eget kök!

Essentiella Thailändska Kryddsåser

Gå in i vilken asiatisk/internationell livsmedelsbutik som helst och du kommer att hitta hundratals typer och märken av sojasås, men det finns tre som är vanliga i thailändsk matlagning. Genom att köpa dessa sojasåser som är tillverkade i Thailand (som Healthy Boy Brand som visas nedan) kommer din hemlagade thailändska mat att smaka precis som vad du har njutit av på thailändska restauranger.

sojasås

Ljus Sojasås (eller Tunnsås)

Detta är den vanligaste sojasåsen som används i thailändsk matlagning. Det är INTE samma som låg natrium, men den har en ljus färg och en mer delikat smak än andra märken av sojasås (som Kikkoman sojasås som är vanlig på de flesta livsmedelsbutiker/japanska restauranger).

Söt Mörk Sojasås

Tjock, rik och med en något rökig smak, detta är ett måste i flera älskade thailändska rätter, inklusive Pad See Ew och Thailändsk Cashewkyckling. Det är också fantastiskt att ringla över vanligt ris eller kyckling. Våra thailändska vänner kallar det ibland ”barnsås”, men barn är smarta som älskar detta – det är läckert.

Mörk Sojasås

Denna sojasås är mörk och tjock som melass. Den har en mycket rikare smak än ljus sojasås. Den är bra i marinader och lite går långt.

generic sommar 2023 750x200 adlibris

Fisksås (Nam Pla)

Den är ökänd för sin starka lukt, men fisksås ger fantastisk sälta och umamismak till thailändska rätter. Det finns inget riktigt substitut för dess djup, så det är värt att omfamna det. Om du av någon anledning inte gillar fisksås eller om du inte äter fisk, kan du använda sojasås eller salt som ersättning för sältan (dock inte smaken).

Ostronsås

Ostronsås används i wokrätter och marinader. ”En liten mängd går långt”. Försök hitta riktig ostronsås, även om kinesisk ”ostronsmak-sås” fungerar i nödfall.

Thailändsk (Bird’s Eye) Chili

Thailändsk chili eller bird’s eye chili är vanligt förekommande – och mycket het. ”Den kommer att slå dig som en smäll i näsan”. De är bäst att använda färska, men fresno eller serrano chili fungerar bra som ersättning.

Thailändsk Basilika och Helig Basilika

Thailändsk basilika och helig, eller het, basilika skiljer sig båda från den ”söta” Genovese basilikan som är vanligare i Europa/USA. Helig basilika används i wokrätter för att ge en örtig och lakritsliknande smak, och thailändsk basilika, med sina vackra lila stjälkar och knoppar, används vanligtvis i soppor där den ger en skarpare och djärvare smak.

Kokosmjölk

Det finns ingen thailändsk curry och ingen tom kha soppa utan kokosmjölk, vilket innebär att du bör ha gott om det hemma och redo att använda när som helst. Förslagsvis AROY-D kokosmjölk – i kartong, inte burk.

Palmsocker

”Palmsocker är bäst” Den erbjuder en karamelliserad sötma liknande ljusbrunt socker, med en jordig underton. Du kommer troligen att hitta den i små, hårda ”kakor” eller block, som kan hyvlas, smältas och blandas i en rätt. Undvik raffinerat socker.

Tamarind

Den syrliga smaken från tamarind är inte lika skarp som lime. ”Den är mer rund och balanserad”, säger Syhabout. Den används i olika soppor, såser och marinader, och Syhabout minns också med glädje när hans mamma gjorde hemgjord tamarindmarmelad att breda på rostat bröd.

Klibbigt Ris

Klibbigt ris är en oumbärlig stapelvara i de flesta thailändska måltider, som suger upp sås och smak och erbjuder en enkel leveransmetod.

Bambukonformad Klibbig Rishållare

För att kunna laga fantastiskt klibbigt ris hemma ”måste du ha rätt utrustning för rätt jobb”, säger Syhabout. I motsats till en vanlig ångkokare föreslår han speciellt gjorda vävda bambukoner, som placeras över en motsvarande kastrull för att ånga riset samtidigt som vattnet aldrig kommer i direkt kontakt. För bästa resultat, blötlägg riset i vatten i 24 timmar och sila det innan du ångar det.

Wok och Metallspatel

Det finns ingen perfekt wok. Välj istället formen eller storleken som möjliggör att du kan få ut så mycket värme som möjligt. Syhabout varnar dock för att du verkligen behöver en gasolspis för att få woken att fungera. ”Om du har en elektrisk spis är du i stort sett körd”, säger han.

Mortel och Stöt

Mortel och stöt är ett måste, som används för allt från handstötning av currypasta och såser till att göra som tum (grön papayasallad).

y648

Hawker Fare: Stories & Recipes from a Refugee Chef’s Isan Thai & Lao Roots

Från kocken James Syhabout från två Michelin-stjärniga restaurang Commis, en asiatisk-amerikansk kokbok som ingen annan – enkla recept för att laga hemlagade thailändska och laotiska rätter James Syhabouts enormt populära restaurang Hawker Fare i San Francisco är produkten av hans unika familjehistoria och mångsidiga karriärerfarenhet. Fån maten från sitt arv för att arbeta i Europa och bli en klassiskt utbildad kock.

Guide till Thailändska ingredienser

I Thailand finns det en rik och varierad matkultur med smaker som är söta, sura, salta och kryddiga. Denna kombination av smaker ger thailändsk mat dess karakteristiska och lockande karaktär. För att kunna laga autentisk thailändsk mat hemma är det viktigt att ha de rätta ingredienserna till hands. Här är en guide till några av de mest essentiella thailändska ingredienserna som kan användas för att skapa fantastiska thailändska rätter i ditt eget kök.

Galangal – En Distinkt Smak från Thailand

En av de mest karakteristiska ingredienserna i thailändsk matlagning är galangal, en rot som liknar ingefära men har en helt annan smakprofil. Galangal ger en unik och distinkt smak till rätter som currypastor och soppor. Det är viktigt att hitta äkta galangal för att uppnå den autentiska thailändska smaken. Om du inte kan hitta färsk galangal kan du använda fryst galangal som ett substitut.

Makrut (kaffir) Lime – Aromatiskt Tillskott till Currypastor

Makrut lime används i thailändsk matlagning för dess blad och skal. Frukten ger inte mycket saft, men de eteriska oljorna i skalet ger en fantastisk arom till currypastor och currysåser. Makrut lime är en viktig ingrediens för att ge autentisk thailändsk smak till dina rätter.

Fisksås – Den Salta Ryggraden i Thailändsk Matlagning

Fisksås är en av de mest använda kryddsåserna i thailändsk matlagning och fungerar som salt. Den ger också en umamismak till rätterna. Det är viktigt att välja en högkvalitativ fisksås för att uppnå den bästa smaken. Det finns olika märken av fisksås tillgängliga, och det kan vara bra att testa olika märken för att hitta den som passar din smak bäst.

Ostronsås – En Hemlighet i Thailändska Wokrätter

Ostronsås används i thailändsk matlagning för att ge en rik och söt smak till wokrätter och marinader. En liten mängd ostronsås kan gå långt i att förhöja smaken av dina rätter. Det är viktigt att använda riktig ostronsås för att uppnå den autentiska thailändska smaken, men om du inte kan hitta ostronsås kan du använda kinesisk ”ostronsmak-sås” som ett substitut.

Thailändsk Bird Eye Chili – En Skarp Smakupplevelse

Thailändsk Bird Eye Chili är en av de hetaste chilisorterna och ger en skarp och stark smak till thailändska rätter. Det är viktigt att vara försiktig när du använder denna chili eftersom den kan vara mycket het. Om du inte kan hitta thailändsk Bird Eye Chili kan du använda fresno eller serrano chili som substitut.

Thailändsk Basilika och Helig Basilika – Kryddiga Örter för Autentisk Smak

Thailändsk basilika och helig basilika används i thailändsk matlagning för att ge en kryddig och aromatisk smak till rätterna. Thailändsk basilika har vackra lila stjälkar och knoppar och används ofta i soppor, medan helig basilika har en mer anisliknande smak och används i wokrätter för att ge en örtig smak.

Palmsocker – En Naturlig Sötma med Jordiga Toner

Palmsocker används i thailändsk matlagning för att ge en naturlig och karamelliserad sötma till rätterna. Den har en träig och jordig underton som ger en unik smak till dina thailändska rätter. Palmsocker finns vanligtvis i form av hårda ”kakor” eller block som kan smältas och användas i matlagningen.

Kokosmjölk – Krämig Bas för Thailändska Curryrätter

Kokosmjölk är en oumbärlig ingrediens i thailändsk matlagning och används i curryrätter och soppor för att ge en krämig och fyllig smak. Det är viktigt att använda riktig kokosmjölk för att uppnå den autentiska thailändska smaken. Kokosmjölk finns vanligtvis i form av burkar eller kartonger, och det är bra att välja en högkvalitativ kokosmjölk för bästa resultat.

Tamarind – En Mjuk Surhet för Balanserad Smak

Tamarind används i thailändsk matlagning för att ge en mjuk och balanserad surhet till rätterna. Det används i soppor, såser och marinader och ger en unik smakprofil till dina thailändska rätter. Tamarind har en rund och balanserad smak som inte är lika skarp som lime.

Klibbigt Ris – En Stapelvara i Thailändska Måltider

Klibbigt ris är en oumbärlig del av thailändska måltider och används för att suga upp sås och smak. Det ger en mjuk och klibbig konsistens till dina rätter och är en viktig del av den thailändska matkulturen.

Bambukonformad Klibbig Rishållare – För Perfekt Klibbigt Ris

För att få perfekt klibbigt ris hemma är det viktigt att ha rätt utrustning. En bambukonformad klibbig rishållare är det bästa verktyget för att ånga riset på rätt sätt. Genom att använda en sådan hållare kan du ånga riset utan att vattnet kommer i direkt kontakt med det, vilket ger bästa resultat. Det är också viktigt att blötlägga riset i vatten i 24 timmar innan du ångar det för att uppnå den perfekta klibbiga konsistensen.

Wok och Metallspatel – För Äkta Wokrätter

En wok och en metallspatel är oumbärliga verktyg för att laga äkta wokrätter. En wok ger jämn värmefördelning och en metallspatel är perfekt för att röra om ingredienserna snabbt och effektivt. Det är viktigt att ha en gasolspis för att få bästa resultat med en wok.

Mortel och Stöt – För Att Krossa och Blanda Kryddor

En mortel och stöt är ett måste för att kunna krossa och blanda kryddor och ingredienser. Det används för att göra currypastor och såser samt för att göra traditionella thailändska rätter som som tum (grön papayasallad). En mortel och stöt ger en autentisk smak till dina thailändska rätter.

Thailand: The Cookbook

Thailand: The Cookbook – En Värdefull Resurs för Thailändska Recept

Boken ”Thailand: The Cookbook” av Jean-Pierre Gabriel är en värdefull resurs för thailändska recept. Boken innehåller över 500 recept från hela landet och ger en omfattande samling av autentiska thailändska rätter. Med vackra fotografier och detaljerade instruktioner är denna kokbok en oumbärlig guide för att laga autentisk thailändsk mat hemma.

TD Banner AYR SE 768x150 1

Avslutande Tankar

Att kunna laga autentisk thailändsk mat hemma kan vara en rolig och berikande upplevelse. Genom att använda de essentiella thailändska ingredienserna som beskrivs i denna guide kan du skapa fantastiska smaker och uppleva den rika thailändska matkulturen. Ta dig tid att utforska olika recept och anpassa dem efter din egen smak. Med rätt ingredienser och tekniker kan du bli en mästare i thailändsk matlagning på nolltid!

Vanliga frågor

Vad är den typiska smakprofilen för thailändsk mat?

Thailändsk mat kännetecknas av en balanserad smakprofil som inkluderar sälta, surhet, sötma och kryddighet. Denna kombination av smaker ger thailändsk mat dess karakteristiska och lockande smak.

Vilka är de vanligaste kryddorna och örterna i thailändsk matlagning?

Thailändsk matlagning använder ett brett utbud av kryddor och örter, men några av de vanligaste är galangal, vitlök, lök, koriander, citrongräs och limeblad. Dessa ingredienser ger en unik smak till thailändska rätter.

Var kan jag hitta thailändska ingredienser?

Thailändska ingredienser kan hittas på asiatiska livsmedelsbutiker eller specialiserade internationella butiker. Vissa ingredienser kan också vara tillgängliga på vanliga livsmedelsbutiker i den internationella avdelningen. Det är också möjligt att köpa thailändska ingredienser online.

Kan jag använda substitut för vissa thailändska ingredienser?

Ja, det finns vissa substitut som kan användas om du inte kan hitta de thailändska ingredienserna. Till exempel kan ingefära användas som substitut för galangal och basilika kan ersättas med korianderblad. Det är dock viktigt att komma ihåg att använda substitutionsingredienser kan påverka smaken på rätterna.

Kan jag anpassa smaken av thailändska rätter efter min egen preferens?

Ja, thailändska recept kan anpassas efter din egen smakpreferens. Om du föredrar en mildare smak kan du minska mängden kryddor eller använda mildare chilisorter. Å andra sidan kan du öka mängden kryddor eller använda starkare chilisorter om du vill ha en hetare smak.

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close