Historien om Mumma: En Guide till den Perfekta Svenska Juldrycken

84

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


mumma

Mumma, en traditionell svensk juldryck, har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Denna läskande och smakrika ölkombination har blivit ett populärt inslag under julsäsongen i Sverige. I denna omfattande guide kommer vi att utforska historien bakom Mumma, dela med oss av receptet för att göra den perfekta svenska juldrycken och svara på några vanliga frågor om detta traditionella tillskott till julbordet.

Inledning

Under julen är det vanligt att familjer runt om i Sverige samlas för att fira med en mängd olika traditionella rätter och drycker. En av dessa drycker är Mumma, en ölkombination som har blivit en favorit på det svenska julbordet. Mumma är en unik dryck med en intressant historia och en distinkt smakprofil som har lockat människor under många århundraden.

I denna guide kommer vi att ta en djupdykning i historien bakom Mumma och utforska dess betydelse under julen. Vi kommer också att dela med oss av ett autentiskt recept för att göra den perfekta svenska juldrycken och svara på några vanliga frågor om Mumma. Så låt oss börja med att upptäcka historien bakom denna traditionella svenska dryck.

Historien bakom Mumma

Historien bakom Mumma sträcker sig tillbaka till medeltiden i Sverige. Drycken har sina rötter i den nordiska kulturen och har utvecklats och förfinats under årens lopp. Mumma sägs ha inspirerats av andra traditionella europeiska öldrycker och har sedan anpassats till den svenska smakpaletten.

Enligt historiska källor var Mumma ursprungligen en variant av en dryck som kallades ”mjöd”. Mjöd var en honungsbaserad dryck som var populär under vikingatiden och medeltiden. Med tiden började man lägga till öl och andra ingredienser i mjödet, vilket gav upphov till Mumma.

Under 1800-talet blev Mumma alltmer förknippad med julen i Sverige. Det var en dryck som symboliserade festlighet och gemenskap under denna speciella tid på året. Mumma blev en integrerad del av det svenska julbordet och har sedan dess blivit en traditionell juldryck som många svenskar ser fram emot att avnjuta under julsäsongen.

Traditionen med Mumma under julen

Mumma har blivit en viktig del av den svenska jultraditionen. Det är en dryck som förknippas med festligheter, gemenskap och njutning. Under julen samlas familjer och vänner runt bordet för att njuta av en härlig julmiddag, och Mumma är en dryck som ofta serveras som ett smakfullt komplement till maten.

Traditionellt sett är Mumma en dryck som görs och serveras under hela julsäsongen. Det är inte ovanligt att se den på julbordet vid julafton, juldagen och trettondagen. Mumma har blivit en symbol för gemenskap och firande under julen och har en speciell plats i svenska folks hjärtan.

TD Banner AYR SE 768x150 1

Receptet för att göra Mumma

Att göra Mumma är inte så komplicerat som det kanske verkar. Med några enkla ingredienser kan du skapa denna läckra svenska juldryck hemma.
Här är grunden för att skapa det autentiska receptet för en perfekt Mumma:

Ingredienser

 • 500 ml lageröl
 • 500 ml stout
 • 250 ml läsk (citronläsk rekommenderas)
 • 75 ml madeira
 • En skvätt gin (valfritt)
 • En nypa kardemummakrydda

Gör din egen Mumma

 1. Häll försiktigt ner alla ingredienser i en stor kanna.
 2. Rör om för att blanda väl.
 3. Servera Mumma i stora vinglas eller konjaksglas.

Detta är det grundläggande receptet för Mumma, men det finns också utrymme för personliga anpassningar. Om du vill kan du experimentera med olika ölsorter eller justera mängden av vissa ingredienser för att skapa en Mumma som passar din egen smak.

Smaken av Mumma

Mumma har en unik och distinkt smakprofil som kännetecknas av en välbalanserad kombination av öl, läsk och andra ingredienser. Den har en frisk och läskande karaktär samtidigt som den har en viss sötma och kryddighet från madeira och kardemummakryddan.

Den speciella kombinationen av lageröl och stout ger Mumma en rik och fyllig smak, medan läsken hjälper till att balansera och ge en friskhet till drycken. Madeira tillför en subtil sötma och komplexitet, medan kardemummakryddan ger en kryddig underton som kompletterar de andra smakerna.

julmumma

Varianter av Mumma

Som med de flesta traditionella recept finns det olika variationer av Mumma beroende på region och personliga preferenser. Vissa människor föredrar att använda olika ölsorter eller lägga till ytterligare ingredienser för att skapa sin egen unika twist på Mumma.

En vanlig variant är att använda olika ölsorter för att ge Mumma en annan smakprofil. Vissa föredrar att använda en ljus lageröl tillsammans med en mörkare stout för att skapa en balanserad och fyllig smak. Andra kan välja att använda olika typer av ale eller porter för att ge Mumma en annan karaktär.

Andra varianter kan inkludera att lägga till extra kryddor eller smaksättningar i Mumma. Vissa människor kan välja att tillsätta kanel, kryddnejlika eller apelsinskal för att ge Mumma en julig touch. Det finns också möjlighet att experimentera med olika mängder av de befintliga ingredienserna för att anpassa Mumma efter egna preferenser.

Hur man serverar Mumma

Mumma serveras traditionellt i stora vinglas eller konjaksglas för att kunna njuta av dess smaker på bästa sätt. Det är vanligt att Mumma serveras vid rumstemperatur eller något kyld, men vissa föredrar att servera den kylskåpskall för att ge en extra friskhet.

Mumma kan serveras som en välkomstdrink eller som en åtföljande dryck till en julmiddag. Det är också en dryck som passar bra att avnjuta tillsammans med julgodis eller andra sötsaker. Mumma kan vara en trevlig överraskning för dina gäster och en unik tillskott till dina festliga firanden.

tormek 34543

Vanliga frågor om Mumma

Vilka är de traditionella ingredienserna i Mumma?

De traditionella ingredienserna i Mumma är lageröl, stout, läsk, madeira, gin och kardemummakrydda. Dessa ingredienser kombineras för att skapa den unika smakprofilen som är karakteristisk för Mumma.

Kan jag göra Mumma utan alkohol?

Ja, det är möjligt att göra en alkoholfri version av Mumma genom att utesluta de alkoholhaltiga ingredienserna, såsom stout, madeira och gin. Du kan istället använda alkoholfri öl och läsk för att skapa en liknande smakprofil utan alkoholhalten.

Vilka är de bästa ölsorterna att använda i Mumma?

Valet av ölsorter beror på personliga preferenser och tillgänglighet. Traditionellt sett används lageröl och stout i Mumma, men du kan experimentera med olika ölsorter för att hitta den smakprofil som passar dig bäst.

Kan jag anpassa Mumma efter mina smakpreferenser?

Absolut! Mumma är en dryck som kan anpassas efter personliga smakpreferenser. Du kan experimentera med olika mängder av ingredienser, använda olika ölsorter eller lägga till extra kryddor för att skapa en Mumma som passar just dina smaklökar

Avslutande tankar

Mumma är en traditionell svensk juldryck med en fascinerande historia och en distinkt smakprofil. Att göra Mumma är enkelt och det finns utrymme för personliga anpassningar för att skapa en Mumma som faller dig i smaken. Servera Mumma vid julmiddagen eller som en välkomstdrink, och njut av dess unika smaker tillsammans med familj och vänner under julsäsongen. Mumma är en dryck som symboliserar festlighet och gemenskap och är en viktig del av den svenska jultraditionen.

Källor

 • ”Mumma Recipe: How to Make the Perfect Swedish Christmas Drink” – The Guardian
 • ”Mumma (swedish Beer Cocktail)” – Food.com
 • ”Privacy Policy” – Zythophile
 • ”Mumma (swedish Beer Cocktail)” – NDTV Food
mumma med citrus 718000 e1693187639834

Julmumma

Slå till och gör alldeles egen god mumma till julbordet.
Måltid Drinkar, Julmat
Kök Svenskt

Equipment

1 Karaff

Ingredienser

 • 4 dl Vatten
 • 5 cm Kanelstång
 • 1 tsk Fänkålsfrö
 • 1 tsk Sichuanpeppar
 • 2 st Stjärnanis
 • 2 st Nejlikor (hela)
 • 5 cm Ingefära (skivad)
 • 3 msk Honung
 • 1 tsk Kardemummakapsel
 • 5 cl Marsalavin
 • 5 cl Gin
 • 2 burkar Guinness (880 ml)

Instruktioner

 • Koka upp vattnet med kryddorna och låt sjuda i 20 minuter, ta av från värmen och låt stå ytterligare 20 minuter.
  4 dl Vatten, 5 cm Kanelstång, 1 tsk Fänkålsfrö, 1 tsk Sichuanpeppar, 2 st Stjärnanis, 2 st Nejlikor, 5 cm Ingefära, 3 msk Honung, 1 tsk Kardemummakapsel
 • Sila av, sjud och reducera till hälften.
 • Låt svalna och blanda med Marsala och Gin. Blanda med stout i en kanna precis innan servering. Serveras kall!
  5 cl Marsalavin, 5 cl Gin, 2 burkar Guinness
Keyword Gin, Guinness, Kanel, Marsalavin, Öl
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close