Pad Med Mamuang: Ditt Nästa Favoritrecept på Thailändsk Kyckling

33

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Pad Med Mamuang a plate of food with various spices and vegetables
Pad Med Mamuang

Pad Med Mamuang

Pad Med Mamuang, en kryddig kycklingrätt med cashewnötter, är en uppskattad maträtt från centrala Thailand som erbjuder en unik kombination av sötma och hetta. Karaktäristisk med sin välbalanserade smak av paprika, cashewnötter, och krispig kyckling, erbjuder denna maträtt en krispig textur som ofta beskrivs som en “knäckig combo”. Intressant nog kan kryddighetsnivån justeras helt efter personligt tycke för att passa varje enskilds smakpreferenser.

Som vi kommer att utforska i denna artikel, sträcker sig Pad Med Mamuang långt bortom dess läckra smaker, då rätten också innebär en inblick i Thailands matkultur. Vi kommer inte bara att dyka in i historien och den kulturella betydelsen av denna rätt, utan också ta en titt på de nödvändiga ingredienserna och tillagningssättet som gör Pad Med Mamuang till ett favoritrecept bland kycklingrätter. Genom att använda nyckelord som cashewnötter, kycklingrecept, och cashewkyckling, hoppas vi att denna vägledning inte bara skall tjäna som en kulinarisk inspirationskälla utan också optimeras för sökmotorer, vilket lätt leder entusiaster av thailändsk mat direkt till våra steg-för-steg tips.

generic sommar 2023 750x200 adlibris

Historia och kulturell betydelse

Pad Med Mamuang, även känt som Gai Pad Med Mamuang, har en fascinerande historia som sträcker sig över kontinenter. Ursprungligen härstammar rätten från Kina, där den är känd som Kung Pao Chicken. Den introducerades till Thailand av kinesiska invandrare och anpassades till de lokala smakpreferenserna, vilket resulterade i den variant vi idag känner som Gai Pad Med Mamuang.

I Thailand är rätten ofta bara känd som Gai Pad Med eller Gai Pad Med Mamuang. Namnet översätts till ‘stir-fried chicken with cashew nuts’, vilket direkt beskriver rättens huvudingredienser. På andra språk kallas den ibland för ‘Kylling med cashewnødder’ eller ‘Thai kylling med cashewnødder’, vilket understryker dess globala räckvidd och popularitet.

Kännetecknande för Gai Pad Med Mamuang är dess kombination av söta, sura, salta och kryddiga smaker, en smakprofil som är typisk för sydostasiatisk matlagning. Denna balans av smaker gör rätten till en favorit inte bara i Thailand utan även globalt. Rätten är idag en stående punkt på menyn i nästan varje thailändsk restaurang och hotell, vilket vittnar om dess breda acceptans och älskade status.

Nödvändiga ingredienser

För att skapa den autentiska smaken av Pad Med Mamuang är det viktigt att ha rätt ingredienser. Här är en detaljerad lista över vad du behöver:

 1. Kyckling: 500 g kycklingfiléer, skurna i mindre bitar. För bästa resultat, marinera kycklingen i sojasås i cirka 10 minuter innan tillagning.
 2. Cashewnötter: 150 g rostade och osaltade cashewnötter ger rätten dess karakteristiska krispighet och smak.
 3. Grönsaker: Använd en blandning av grönsaker för textur och smak. Detta inkluderar 1 stor gul lök, skivad, 200 g champinjoner, skurna i större bitar, samt 3 vårlökar, skurna i 5 cm långa bitar.
 4. Kryddor och såser:
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 msk chili paste i olja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk ostronsås
  • 1 tsk svart sojasås
  • 1 msk svampsoja
  • ½ msk palmsocker
  • Juice från ½ citron för en fräsch touch
 5. Olja och andra basingredienser:
  • 5 msk olja för stekning
  • ½ dl vatten för att justera såskonsistensen efter behov

Genom att följa denna lista kan du säkerställa att du har alla nödvändiga ingredienser för att skapa en smakrik och minnesvärd Pad Med Mamuang.

generic sommar 2023 750x200 adlibris

Förbereda dina ingredienser

För att säkerställa att cashewnötterna i vår Pad Med Mamuang får den perfekta krispigheten, börjar vi med att förbereda dem på rätt sätt. Här är en enkel guide till hur du förbereder dina cashewnötter:

 1. Värm upp oljan: Börja med att hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme. Det är viktigt att oljan är tillräckligt varm innan du lägger till nötterna för att undvika att de suger åt sig för mycket olja och blir mjuka istället för krispiga.
 2. Tillsätt cashewnötterna: När oljan är varm, tillsätt de osaltade cashewnötterna i pannan. Det är viktigt att nötterna är osaltade för att du ska kunna kontrollera mängden salt i rätten.
 3. Stek tills gyllenbruna: Rör om kontinuerligt för att säkerställa att cashewnötterna steks jämnt. De ska få en gyllenbrun färg och en härligt krispig yta. Detta steg tar vanligtvis mellan 3 till 5 minuter beroende på värmen.
 4. Ta bort och låt rinna av: När cashewnötterna har fått en gyllenbrun färg och krispig konsistens, ta bort dem från pannan och låt dem rinna av på hushållspapper. Detta hjälper till att avlägsna överflödig olja och bevara deras krispighet.

Genom att följa dessa enkla steg kommer du att ha perfekt förberedda cashewnötter som är redo att läggas till i din Pad Med Mamuang och ge rätten dess signaturkrisp.

Pad Med Mamuang

Gör såsen

För att binda samman alla smaker i Pad Med Mamuang är såsen avgörande. Den är både mångsidig och anpassningsbar beroende på ingredienser och proteiner. Här är stegen för att förbereda såsen:

 1. Blanda ingredienserna: I en skål, kombinera röd chili paste, ostronsås, sojasås, sesamolja, socker, svartpeppar och antingen vatten eller kycklingbuljong. Dessa ingredienser utgör basen för såsen.
 2. Rör om tills sockret löses upp: Det är viktigt att röra om blandningen väl tills sockret helt har lösts upp för att säkerställa att såsen blir jämn och välsmakande.
 3. Lägg till såsen under matlagningen: När du steker kycklingen tillsammans med chilis, lök och svamp, tillsätt såsen i woken eller stekpannan. Detta kommer att ge rätten dess distinkta smak.

För variationer av såsen, som Quorn Pad Med Mamuang, används ingredienser som sojasås, fisksås, socker, citronjuice och cashewnötter. För Kyckling med Cashew anpassas såsen med sesamolja, vitlök, chili paste, ostronsås, rödpeppar, sojasås, vatten eller kycklingbuljong och cashewnötter. Dessa ingredienser bidrar till rättens rika och komplexa smakprofil.

Stekprocessen

När vi tillagar Pad Med Mamuang är stekprocessen avgörande för att uppnå den perfekta smakbalansen och textur. Följ dessa steg för att säkerställa att kycklingen blir perfekt stekt:

 1. Förvärm pannan: Innan du börjar steka, är det viktigt att pannan är ordentligt uppvärmd. Detta hjälper till att förhindra att kycklingen fastnar och säkerställer en jämn stekyta.
 2. Använd rätt olja: För stekning, använd en olja med hög rökpunkt som rapsolja eller druvkärnolja. Detta förhindrar att oljan bränner vid och ger en renare smak.
 3. Lägg i kycklingen utan att överbelasta: Placera kycklingbitarna i pannan utan att de överlappar varandra. Detta garanterar att varje bit får direkt kontakt med värmen och en jämn, gyllenbrun stekyta.
 4. Stek på hög värme: Stek kycklingen på hög värme för att låsa in safterna och få en krispig yta. Det tar vanligtvis 2-3 minuter per sida. Vänd inte kycklingen för tidigt för att undvika att störa bildandet av en stekskorpa.
 5. Undvik att röra kycklingen för mycket: Låt kycklingen steka ostörd på varje sida för att främja Maillardreaktionen, vilket ger en rikare smak och en tilltalande karamelliserad yta.
 6. Fortsätt med ytterligare tillagning om nödvändigt: Efter att ha stekt kycklingen kan du fortsätta tillaga den med andra metoder som långkok eller ugnsbakning för att fullfölja rätten.

Genom att följa dessa steg kommer du att kunna njuta av en välsmakande och visuellt tilltalande Pad Med Mamuang där kycklingen är saftig och grönsakerna krispiga, kompletterat med de rikliga smakerna från såsen och cashewnötterna.

Servering och presentation

För att förhöja upplevelsen av att njuta av Pad Med Mamuang, är servering och presentation av stor vikt. Vi börjar med att lägga upp rätten på en stor tallrik där kycklingen, cashewnötterna och grönsakerna fördelas jämnt för att skapa ett inbjudande visuellt intryck. För en autentisk thailändsk matupplevelse serveras rätten med doftande jasminris, vilket kompletterar de rika smakerna väl.

 1. Servera med jasminris: Placera en portion jasminris på varje tallrik för att komplettera rättens smaker.
 2. Garnityr: Strö över sesamfrön eller finhackad grön lök för att förhöja presentationen och tillföra textur.
 3. Användning av gemensam tallrik: För en gemensam och social måltid, använd en stor tallrik för att dela rätten. Detta skapar en gemytlig atmosfär och låter gästerna prova olika delar av rätten.
 4. Färg och presentation: Se till att presentationen är färgstark, eftersom thailändsk mat är känd för sina levande färger som speglar rättens friskhet och smakrikedom.
 5. Bestick: För att förstärka matupplevelsen ytterligare, tillhandahåll pinnar och en sked till varje gäst. Detta underlättar ätandet och ger en mer autentisk känsla.

Genom att följa dessa steg säkerställs att varje servering av Pad Med Mamuang inte bara är en njutning för smaklökarna utan också en fest för ögonen, vilket förstärker den totala matupplevelsen.

FAQs

Vad innebär Mamuang i matlagningssammanhang?

Mamuang avser en thailändsk rätt känd som Gai Pad Med Mamuang, vilket är wokad kyckling med cashewnötter. Detta recept har sitt ursprung i Kina snarare än Thailand och är även känt som “Kung Pao Kip” på nederländska.

Vad är Himmapan och hur relaterar det till Mamuang?

Himmapan i matlagningssammanhang refererar till samma rätt som Gai Pad Med Mamuang, som är en thailändsk wokrätt med kyckling, chili och cashewnötter. För att göra denna rätt behöver du röd chilipasta, vilken kan hittas i butiker som säljer asiatiska livsmedel.

gai-pad-med-mamuang-thai-cashew-chicken

Pad Med Mamuang

Ditt Nästa Favoritrecept på Thailändsk cashew Kyckling
Prep Time 15 minutes
Cook Time 8 minutes
Course Huvudrätt
Cuisine Thailand
Servings 4 port
Calories 391 kcal

Equipment

Ingredients

Ingredienser

 • 400 g Kycklingfile Kycklinglår fungerar också (ta ur benen)
 • 10 ml Soja
 • 30 ml olja Neutral, tex Rapsolja
 • 7-10 st Chilis
 • 4 klyftor Vitlök Finhackad
 • 0,5 st Lök Grovhackad
 • 75 g Grön Paprika Grovhackad
 • 125 g Gul eller Orange Paprika Grovhackad
 • 100 g Osaltade Cashew nötter

Sås

Instructions

För cashewnötterna:

 • Värm ugnen till 175°C och rosta cashewnötterna (ja även om du köpte dem rostade, rosta dem igen) på en bakduk i 8-10 minuter, och tills de mörknar i färgen. Om du börjar med råa cashewnötter, rosta dem i 10-12 minuter, rör om halvvägs för jämnare rostning, tills de är något mörkare än gyllene.¾ kopp osaltade rostade eller råa cashewnötter,
  100 g Osaltade Cashew nötter

För såsen:

 • Blanda alla ingredienser till såsen i en liten skål.1 msk ostronsås, 1 msk sojasås, 1 tsk Golden Mountain-sås, 1 tsk fisksås, 1 ½ tsk socker, 1 ½ msk thailändsk chilipasta, 1 tsk rostad sesamolja
  10 ml Soja, 15 ml Ostronsås, 5 ml Golden Mountain sauce, 5 ml Fisksås, 7,5 ml Socker, 22,5 ml Nam Prik Pao, 5 ml Rostad Sesamolja

För huvudrätt:

 • Marinera kycklingen med sojasås och blanda väl. Om du använder kycklingbröst, tillsätt 1 ½ matsked vatten utöver sojasåsen. I båda fallen, marinera i minst 15 minuter.
  400 g Kycklingfile, 15 ml Soja
 • Om du använder torkad chili, tillsätt oljan i en wok och tillsätt den torkade chilin; sätt på värmen till låg. Fortsätt att röra chilin tills de blåser och mörknar till en rödbrun färg, cirka 1 minut. Ta snabbt bort dem med en nätskimmer, lämna oljan kvar och lägg dem på en pappershandduksklädd plåt för att rinna av.
  7-10 st Chilis, 30 ml olja
 • Vrid upp värmen till högt i samma wok. När oljan är väldigt varm, lägg i kycklingen och bred ut bitarna i ett lager så mycket du kan.
  Låt kycklingen fräsa, ostört, i cirka 2 minuter eller tills undersidan fått fin färg. När den är brun, vänd (kasta om du kan) kycklingen och fortsätt tillaga, rör om ofta, tills kycklingen är helt genomstekt. Stäng av värmen och ta bort kycklingen från pannan, lämna all olja kvar.
 • Med värmen fortfarande avstängd, tillsätt den hackade vitlöken och sätt sedan på värmen till medium. Rör ner vitlöken tills de minsta bitarna blir gyllene, tillsätt sedan löken och rör om i cirka en minut.
  4 klyftor Vitlök, 0,5 st Lök
 • Vrid upp värmen till hög, tillsätt sedan paprikan, kycklingen och såsblandningen och rör om tills den är genomvärmd och väl blandad, cirka 1 minut.
  75 g Grön Paprika, 125 g Gul eller Orange Paprika
 • Stäng av värmen, tillsätt sedan salladslöken och cashewnötterna och rör om bara tills det är blandat. Lägg upp och toppa med stekt chili och servera omedelbart med jasminris.

Notes

 1. Istället för Golden Mountain Sauce kan du använda Maggi Seasoning eller mer fisksås i lika stora mängder.
 2. Cashewnötter bör endast tillsättas precis innan servering för att bibehålla krispigt.

Nutrition

Calories: 391kcalCarbohydrates: 20gProtein: 26gFat: 25gSaturated Fat: 4gPolyunsaturated Fat: 4gMonounsaturated Fat: 14gCholesterol: 95mgSodium: 853mgPotassium: 639mgFiber: 3gSugar: 7gVitamin A: 1680IUVitamin C: 87mgCalcium: 45mgIron: 3mg
Keyword Cashew, Fisksås, Golden Mountain sauce, Kyckling, Nam Prik Pao, Soja
Tried this recipe?Let us know how it was!

Leave a Reply

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close