Prik Nam Pla: Den thailändska såsen som gör allt bättre

79

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Om du frågar thailändare om deras favoritkrydda kommer prik nam pla sannolikt att stå överst på listan. Det är verkligen en av mina favoritsåser i det thailändska köket. Jag lägger den på allt som känns som att det behöver lite ”något mer”, och det fungerar varje gång.

prik nam pla

Prik nam pla är viktigt för thailändare och och Thailändsk matkultur. Så pass att om du går in på en thairestaurang och de inte har prik nam pla när du ber om det. Fundera på om du verkligen ska äta där.

linas728x90

Vad är Prik Nam Pla eller är det Nam Pla Prik?

För det första så kallass denna kryddiga sås antingen prik nam pla eller nam pla prik.
Båda är korrekta så häng inte på det. Prik betyder chili och nam pla betyder fisksås, och det är de två nyckelelementen.

Prik nam pla är en sås som thailändare använder som smakförstärkare för alla ändamål. Det är en bordskrydda man lägger på den färdiga rätten, ungefär som salt och peppar i väst, men det är inget man lagar mat med.

Prik nam pla är salt, kryddig, umami och syrlig. När din thaimat känns som att den inte är helt perfekt – kanske lite platt – är det dessa smaker som oftast saknas. Det är därför det fungerar i så många situationer.

I Thailand finns prik nam pla allestädes närvarande. Du kan ofta se en skål med det i maträtter bredvid redskapen, på bord på vissa restauranger eller ingår i din takeout.

Hur man gör Prik Nam Pla

Enklare än så här blir det inte:

 • Lägg den finskurna thai chilin i en liten skål och tillsätt sedan fisksås och limejuice. Tillsätt finhackad vitlök och schalottenlök(frivilligt).
  Färdig att serveras direkt, men låt den stå i rumstemperatur i minst 10 minuter för att smakerna ska sätta sig, speciellt om du lägger till vitlök och schalottenlök.
 • Alternativ för en mindre potent version. Prik nam pla i orginal är ganska intensiv, och lite räcker långt. Om du vill kunna använda den mer frikostigt, tillsätt en skvätt vatten för att späda ut och en touch av socker för att balansera saltet och syran.

Sätt att göra det mindre kryddstarkt

Prik nam pla görs vanligtvis för att vara medium(med thailändska mått mätt) kryddig, men du kan göra den mildare på något av dessa sätt:

 • Den mest effektiva metoden är att ta bort frön och fruktkött från thai chilin innan du lägger i dem i.
 • Om du gör mycket är ett snabbare sätt att finhacka chilin och låta dem ligga i en skål med vatten i några minuter. Fröna faller till botten och en del av hettan kommer att försvinna ut i vattnet. Skopa ur chilin som flyter ovanpå och låt rinna av väl.
 • Hacka chilin i stora bitar så att de försiktigt kan ingjuta sin hetta i såsen, men är tillräckligt stora för att du lätt ska kunna pilla bort dem.

Hur man använder Prik Nam Pla

Som sagts tidigare, kan du använda den som en allroundförstärkare av vilken rätt som helst som behöver en liten smakhöjning. Om något är lite intetsägande eller lite platt, brukar saltet, syran, umami och kryddan i prik nam pla förbättra det. Observera att det inte är en dippsås, utan snarare en sås man ringlar och blandar i saker.

Här är några vanliga sätt att använda prik nam pla i Thailand:

 • Stekt ris. Eftersom stekt ris är en relativt vanlig maträtt i det thailändska köket, serveras det nästan alltid med prik nam pla för dem som vill förhöja smaken.
 • Friterade ägg. Prik nam pla serveras vanligtvis med allt som kommer med ett stekt ägg ovanpå, till exempel vår heliga basilikaröra (pad kra pao), eftersom det är det som kommer att krydda ägget.
 • Nudlar. Nudelrätter görs ofta med lite utrymme för matgäster att anpassa smaksättningen och nudelrestauranger har ofta en hel massa kryddiga såser tillgängliga för dig
 • Jasminris. I Thailand igår i princip ris som en bas i alla rätter. Om inte rätten i sig är kryddig, så väljer många att tillsätta Prik nam pla till riset. Ett bra sätt om toleransen för kryddig mat varierar i sällskapet (t ex barnfamiljer)
Cervera728x90

Förvaring

Prik nam pla kan förvaras under lång tid i kylen i en lufttät behållare.
Jag har aldrig sett det bli dåligt eftersom det är så salt. Limejuicesmaken försämras dock med tiden och om du lägger till vitlök och schalottenlök kommer bitarna så småningom att bli väldigt salta och se tvivelaktiga ut. På grund av detta gör jag bara lite i taget, och det går hur snabbt och enkelt som helst!

prik nam pla

Prik Nam Pla (Fisksås & chilikrydda)

Den ultimata kryddan thailändare kan inte leva utan. Den används för att förhöja smaken på alla rätter som känns lite platt. Prova på vad som helst – thailändskt eller svenskt
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 1 minute
Total tid 6 minuter
Måltid Sås
Kök Thailand
Portioner 4

Ingredienser

 • 1-2 msk Thai Chili
 • 3 msk Fisksås
 • 1 msk Limejuice
 • 2 klyftor Vitlök (finhackat eller riven)
 • 2 msk Schalottenlök (frivilligt)

Instruktioner

 • Blanda alla ingredienser i en liten skål. Om du lägger till vitlök och/eller schalottenlök, låt stå i minst 10 minuter före servering.
  1-2 msk Thai Chili, 3 msk Fisksås, 1 msk Limejuice, 2 klyftor Vitlök, 2 msk Schalottenlök

Anteckning

Alla andra typer av kryddig chili fungerar också, och du kan lägga till så mycket eller så lite du vill beroende på hur kryddstarkt du vill ha den.
E
n blandning av rött och grönt ger en snyggare presentation
Keyword Chili, Fisksås
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close