Thai Fried Rice – street style

92

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Fried Rice finns över hela Asien i olika versioner, därtill har varje kock sin egna variant på receptet. Så om nedan recept inte stämmer överens med vad du har ätit, så är det helt i sin ordning.
Nedan så beskriver jag ett Thailändsk variant på ”Street Food Fried Rice”.

tormek 34543

Inledning

Thai Fried Rice är en älskad gaturätt som fångar essensen av det thailändska köket. Med sitt doftande ris, saftiga räkor och ett mix av färska ingredienser är denna maträtt en härlig explosion av smaker. Genom att följa denna omfattande guide kan du återskapa den autentiska smaken av Thailand i ditt eget kök. Så samla dina ingredienser, elda upp woken och ge dig ut på en kulinarisk resa för att njuta av smakerna av Thai Fried Rice!

Fried Rice

Ingredienser för Thai Fried Rice

JasminrisNyckeln till att uppnå den distinkta aromen och texturen hos Thai Fried Rice är användningen av doftande jasminris. Om jasminris inte är tillgängligt kan vanligt långkornigt vitt ris användas som ersättning.
OBS: man använder som regel dygnsgammalt ris för Thai Fried Rice
RäkorFärska räkor ger en härlig skaldjurssmak till rätten. Det rekommenderas att använda färska räkor med huvuden borttagna men svansarna hålls intakta, eftersom räkoljan från huvudet ger en rik smak till riset. Har du inte tillgång till färska räkor så funkar det med frysta eller med torkade räkor också.
Lök och vitlökDessa aromatiska ingredienser ger en välsmakande bas för det stekta riset.
Schalottenlök funkar bäst
Kinesisk broccoliÄven känd som gai lan, kinesisk broccoli tillför en livlig grön färg och en liten bitterhet för att balansera smakerna.
ÄggÄggröra ger en krämig konsistens och ytterligare protein till rätten.
FisksåsEn typisk ingrediens i det thailändska köket, fisksås ger en unik umami-smak till det stekta riset.
Thai röd chiliFör den som tycker om en kryddig kick kan thailändsk röd chili läggas till rätten.
Använd dem försiktigt, eftersom de rejält starka.
SojaMedan traditionellt stekt ris i kinesisk stil använder sojasås, utmärker sig Thai Fried Rice genom att inkorporera fisksås för en distinkt smakprofil.
OljaVilken neutral matolja som helst, som vegetabilisk eller rapsolja, kan användas för att woka ingredienserna.
I Thailand använder man mycket Palmolja, vi rekommenderar att du istället använder Jordnötsolja eller solrosolja.

Prik Nam Pla

Prik nam pla

Prik nam plan är Thailands motsvarighet till Salt & Peppar och återfinns på varenda restaurang eller gatukök, men med den skillnaden att prik nam pla är väldigt starkt! Är du inte van vid stark chili bör du ta det försiktigt. För det flesta svenskar skulle jag rekommendera att byta ut den Röda Thai Chilin mot en vanlig röd Spansk chili. Men jag skulle inte rekommendera att hel skippa denna lilla pärla till krydda.

Att göra prik nama pla är enkelt, blanda:

 • Chili
 • Fisksås
 • Lime (frivilligt)
 • Vitlök (frivilligt)
 • Palmsocker (frivilligt)

Recept för prik nam pla finns i receptet nedan.

Cervera728x90

Tips för perfekt Thai Fried Rice

Samtidigt som Fried är världens enklaste rätt att göra, så är det kanske den mest utmanande.
Att göra perfekt Fried Rice är en konst. Nedan följer några tips:

Läs gärna även Ris 101: En Nybörjarguide till Risets Värld

Använd dagsgammalt risFör bästa konsistens och smak, använd dagsgammalt ris eller kylt ris som har torkat ut något. Detta förhindrar att riset klumpar ihop sig och blir mosigt under stekningsprocessen.
Håll hög värmeWokning kräver hög värme för att uppnå den karakteristiska rökiga smaken och konsistensen. Se till att din panna eller wok är tillräckligt uppvärmd innan du lägger till ingredienserna och håll värmen på en konstant hög nivå under hela tillagningsprocessen.
Var generös med oljaAtt använda en riklig mängd olja är viktigt för att skapa utsökt stekt ris. Tillräckligt med olja förhindrar att riset fastnar i pannan och ger en rik smak till rätten.
Experimentera med olika protein och grönsakerMedan detta recept fokuserar på räkor, utforska gärna olika proteinalternativ, som kyckling, nötkött eller tofu. På samma sätt kan du variera grönsakerna baserat på dina preferenser eller säsongsbetonad tillgänglighet.
Anpassa kryddor efter smakDet thailändska köket hyllar en harmonisk balans av smaker. Justera mängden fisksås, sojasås och kryddor efter dina smakpreferenser. Börja med mindre mängder och tillsätt gradvis mer tills du uppnår önskad smakprofil.

Sist men inte minst, när man lagar fried rice så t o m Uncle Roger tappar hakan.
Njut av Chef Wang Gang teknik.

Relaterade inlägg

Vad skiljer Thai Fried Rice från kinesisk Fried Rice?

Thai Fried Rice skiljer sig från stekt ris i kinesisk stil på några sätt.
För det första använder Thai Fried Rice doftande jasminris, medan Fried Rice i kinesisk stil vanligtvis använder vanligt långkornigt vitt ris. Dessutom innehåller Thai Fried Rice fisksås för en unik umami-smak, medan sojasås vanligtvis används i stekt ris i kinesisk stil.

Kan jag göra Thai Fried Rice utan räkor?

Absolut! Thai Fried Rice är en mångsidig rätt som kan anpassas för att passa dina preferenser. Uteslut gärna räkorna och experimentera med andra proteiner som kyckling, nötkött eller tofu. Alternativt kan du skapa en vegetarisk version genom att lägga till ett sortiment av färgglada grönsaker.

Hur kryddstark är Thai Fried Rice?

Nivån av kryddighet i Thai Fried Rice kan justeras efter eget tycke. Om du gillar en mild kick kan du utesluta de thailändska röda chilin eller använda en mindre mängd. För dem som älskar intensiv hetta, kan lägga till mer thailändsk röd chili eller till och med inkorporera andra kryddiga ingredienser som Bird Eye chili för att förhöja kryddigheten i rätten.

Vad kan jag servera med Thai Fried Rice?

Thai Fried Rice är en komplett måltid på egen hand, men du kan förbättra matupplevelsen genom att servera den med kompletterande rätter. Några populära tillbehör inkluderar färska gurkskivor, limeklyftor för en extra citrusfrukt och en sida av thailändsk chilisås som kallas prik nam pla för dem som gillar extra krydda och sälta.

Kan jag lagra och värma överbliven Thai Fried Rice?

Ja, överblivna Thai Fried Rice kan förvaras i kylen i upp till 3 till 4 dagar. Låt det stekta riset svalna helt innan du överför det till en lufttät behållare. För att värma upp det kan du helt enkelt täcka och mikrovågsugna det stekta riset tills det är genomvarmt. Alternativt kan du värma upp den på spishällen på medelvärme, tillsätt en skvätt vatten om det behövs för att förhindra uttorkning.

Fried Rice

Thai Fried Rice

Thai Fried Rice (Khao Pad eller Khao Phat) behöver inte mycket introduktion. Det är enkel, utsökt mat när den är som bäst.
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Måltid Frukost, Huvudrätt, Lunch
Kök Thailand
Portioner 4 pers
Kalorier 493 kcal

Equipment

1 Wok

Ingredienser

Prik nam pla

 • 5 st Red Thai Chili (Väldigt Starkt)
 • 3 msk Fisksås
 • 0.5 st Lime (Pressad lime juice)

För Fried Rice

 • 4 dl Jasminris (dagsgammalt)
 • 5-10 st Räkor (beroende på storlek)
 • 1 st Lök (Schalottenlök är att föredra)
 • 2 klyftor Vitlök
 • 60 g Kinesisk broccoli (gai lan) (grovt hackad)
 • 0,5 msk Soja (helst Thailändsk, men kinesisk funkar)
 • 1 st Ägg
 • 0,5 msk Ostronsås (helst Thailändsk)
 • 1 nypa Palmsocker (frivilligt)
 • 1 msk Olja (att steka med)

Instruktioner

 • Om du använder hela färska räkor som jag gjorde, nyp först av huvudet och skala det yttre skalet på räkan, så att bara svansen är kvar (det är thailändsk stil).
  5-10 st Räkor
 • Skala 2 vitlöksklyftor och finhacka dem sedan
  2 klyftor Vitlök
 • Skala och skiva löken i medelstora strimlor
  1 st Lök
 • Ta1 blad kinesisk broccoli (kai-lan), dela det först på mitten längs ryggraden och skiva det sedan i 1 centimeter stora remsor
  60 g Kinesisk broccoli (gai lan)
 • Sätt på spisen till medelhög, värm upp din wok och tillsätt cirka 1 matsked olja
  1 msk Olja
 • När oljan är varm, tillsätt först vitlöken och fräs den i cirka 15 sekunder tills den blir fin och doftande.
 • Släng sedan i dina räkor och stek i cirka 30 sekunder – dina räkor bör börja bli rosa och kännas fastare
  5-10 st Räkor
 • Tillsätt lite mindre än ½ av ditt ris först. Detta kommer att suga upp alla de där läckra räkjuicerna och oljorna och hålla ditt ris fint och torrt. Fräs i ca 10 sekunder till – Detta är ett lite känt knep för att göra bra ris, så det förblir fint och torrt
  Skjut allt ditt ris till ena sidan av pannan och knäck sedan i ägget på den tomma sidan
  4 dl Jasminris
 • Vispa upp ägget, låt det koka i några sekunder och börja sedan blanda det med riset och räkorna
  Fortsätt att steka i cirka 20 sekunder tills ägget är helt kokt, och tillsätt sedan resten av ditt ris och rör om snabbt.
  1 st Ägg
 • Tillsätt ½ msk sojasås, ½ msk ostronsås, bara en nypa socker (valfritt) och fortsätt att steka riset och se till att all sås blandas i
  0,5 msk Soja, 0,5 msk Ostronsås, 1 nypa Palmsocker
 • Tillsätt sedan din hackade kinesiska broccoli och lök och fräs ytterligare 30 sekunder tills grönsakerna vissnar, men de kan fortfarande vara knapriga och inte helt kokta
 • Till sist, släng i din salladslök, rör om i några sekunder till och den är klar

Anteckning

Servera genom att fördela genast ditt stekta ris på en tallrik
Skiva av en limeklyfta, och servera den på tallriken bredvid riset
För den sista touchen gillar jag att strö lite nymalen svartpeppar på toppen för att ge lite extra smak
Njut

Nutrition

Kalorier: 493kcal
Keyword Ägg, Chili, Fisk, Gluten, Medium, Ris, Socker
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close