Thailands Signaturrätt nr1 : Krämig Tom Yum-soppa

56

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Tom Yum-soppan är en av Thailands mest kända rätter och anses vara en av världens bästa soppor. Med smaker av citrongräs, galanga, kaffirlimeblad, färska thaichilifrukter och färsk limejuice blir soppan både hälsosam och uppfriskande för smaklökarna. Om du vill laga en fantastisk och autentisk soppa är det här receptet för dig.

tom yum goong

Inledning

Vi ska börja med att döda en vitt spridd missuppfattning inom mat-Sverige, Galanga kan ersättas med Ingefära. Det kan man inte, inte om man vill laga Tom Yum! Det är som att säga att man kan ersätta lök med potatis.

Cervera728x90

Tom Yum-soppans två variationer

Om du älskar att äta Tom Yum-soppa känner du kanske redan till de två huvudsakliga variationerna av rätten.

Tom Yum Goong Nam Sai är den klara varianten av soppan, medan Tom Yum Goong Nam Khon är den krämiga mjölkvarianten.

Det är viktigt att notera att den krämiga varianten inte görs med kokosmjölk, som många tror, utan med koncentrerad mjölk. I det här receptet kommer jag att visa dig hur du gör båda varianterna, beroende på vilken stil du föredrar.

Grundläggande ingredienser för Tom Yum-soppa

De absolut nödvändiga ingredienserna för den här soppan är trio av thaikryddor:

Dessa tre ingredienser ger Tom Yum-soppan dess karaktäristiska smak och är avgörande för att få till en komplett rätt. Andra viktiga ingredienser inkluderar thaichilifrukter, svamp, koriander, tomat, lök, limejuice, socker och fisksås.

Jag gillar att använda en ingrediens som heter Nam Prik Pao i mitt Tom Yum-recept, och det är särskilt nödvändigt om du gör den krämiga varianten. Nam Prik Pao är en thailändsk rostad chilisås som är rik på smak och vanligtvis köps på burk.

Tips och tekniker för Tom Yum-soppa

 • Använd inte kycklingbuljong i Tom Yum-soppan. Det är helt onödigt! Vi använder inte kycklingbuljong i thailändsk matlagning som i den västerländska matlagningen. Tom Yum-soppan ska ha en smak av räkor, inte kyckling!
 • Tyvärr är det svårt att ersätta något för kaffirlimebladen för att få till den rätta smaken. Den sura smaken kommer från de olika citrusdoftande ingredienserna.
 • Jag serverar soppan direkt i individuella skålar för varje person.
 • Om du inte vill ha soppan stark, dra ner på mängden chilifrukter eller låt dem vara
generic sommar 2023 750x200 adlibris

Vanliga frågor(FAQ)

Kan jag använda ingefära istället för galangal?

Nej. Om du inte kan hitta färsk galangal, leta efter fryst eller torkad, eller skippa den. Många människor vill ersätta ingefära eftersom de ser likadana ut (även om du aldrig kommer att missta det ena för det andra). Men det gör äpplen och päron också, och de smakar väldigt olika frukter!
Läs mer om Galangal här

Är tom yum goong kryddstark?

Generellt sett, ja, men det är anpassningsbart.
Tom yum är tänkt att vara kryddstark, men den sträcker sig över ett spektrum från mild till eldig. Så om din tolerans är låg kan du nöja dig med att använda 1 thailändsk chili för detta recept och det kommer bara att kittla lite.

Vilka örter finns det i tom yum soppa?

Citrongräs, galangal och Kaffir limeblad är de 3 viktigaste örterna i tom yum soppa. Om du dock inte kan få tillgång till galangal, kommer tom yum-soppan fortfarande att vara god med bara citrongräs och limeblad.

Hur gör jag tom yum-soppa med annat Protein(kött)?

Du kan hitta tom yum gjord med nästan alla proteiner i Thailand. Prova dig fram till vad som passar dig bäst

Hur gör jag en vegansk tom yum soppa?

Även om det inte är vanligt att hitta en vegansk tom yum-soppa i Thailand, så är det fullt möjligt att göra en. Genom att använda en mängd olika svampar, så kan soppan göras så smakrik att du inte saknar köttet.

Är tom yum goong soppa hälsosam?

Det här är en soppa du kan äta varje dag utan att känna skuld.
Den är lätt, och full av matprotein med massor av svamp. Du kan också använda en stark buljong som bas för tom yum-soppa, vilket gör den mer näringsrik.
Tom yum-örterna tros traditionellt ha medicinska egenskaper och ses som ”allmänt bra för dig”

Tom yum goong

Tom Yum Soppa (Tom Yum Goong)

Thailands signaturrätt
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Räkfond från grunden 45 minuter
Total tid 1 timme 15 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Thailand
Portioner 4 pers
Kalorier 91 kcal

Ingredienser

För räkfond

 • 12 st Räkor med skall och huvuden (fler räkor ger mer räksmak)
 • 15 ml Olja (Neutral olja)
 • 1,1 l Vatten
 • 0,5 st Lök (hackad)

För Soppa

 • 960 ml Räkfond (se recept ovan)
 • 12 st Räkor (gärna med huvud kvar om möjligt)
 • 1 stjälk Citrongräs (använd 2 om dom är små)
 • 6 st Kaffir limeblad
 • 7-8 skivor Galangal
 • 2-5 st Thai Chili (beroende på din tolerans för krydda och smak. Är Thai chili för starkt, byt mot svagare chili)
 • 720 ml Svamp Använd Ostronsvamp, eller annan typ av asiatisk svamp som shimeji, enoki eller färsk shiitake.
 • 60 ml Thai Chili pasta
 • 45 ml Fisksås
 • 120 ml Lime juice (Gärna färskpressad)
 • 5 ml Socker (Palmsocker eller Brunt socker)
 • Koriander (till garnering)

Instruktioner

För räkfond

 • Skala räkorna och ta bort huvudena, lägg sedan alla skal och huvuden i en rostfri kastrull med lite vegetabilisk olja. Stek på medelhög värme och tryck ut eventuell sås från räkhuvudena.
  12 st Räkor med skall och huvuden, 15 ml Olja
 • När bitarna som finns på botten av grytan börjar bli bruna och dofta underbart som grillade räkor, avglasera med vattnet och skrapa bort alla bitar från botten av grytan.
  1,1 l Vatten
 • Tillsätt löken, om så önskas, och låt sjuda på medelhög värme i 45 minuter. Sila av och se till att få ut all vätska ifrån räkhuvudena. Du behöver ca 1L till soppan, men har du inte tillräckligt kan du tillsätta vatten.
  0,5 st Lök

För Soppa

 • Tillsätt räk- eller kycklingfond, citrongräs, Kaffir limeblad, galangal och chili i grytan. Koka upp och låt det koka i ca 5 minuter tills du känner doften av örterna från grytan.
  960 ml Räkfond, 1 stjälk Citrongräs, 6 st Kaffir limeblad, 7-8 skivor Galangal, 2-5 st Thai Chili
 • När soppan har puttrat färdigt, tillsätt ostronsvampen och låt soppan koka upp igen.
  720 ml Svamp
 • När soppan har kokat upp igen, tillsätt räkorna och när soppan precis börjar bubbla igen, stäng av värmen. Låt soppans restvärme koka räkorna helt; en minut till eller så. (Om du använder mycket stora räkor kan du behöva tillaga den längre, men kontrollera först för att undvika att räkor kokar för mycket).
  12 st Räkor
 • Tillsätt limejuice, fisksås, chilipasta och socker och rör om. Smaka av och justera kryddningen efter eget tycke. (Du kan behöva lägga till lite mer socker, beroende på hur söt din chilipasta är).
  60 ml Thai Chili pasta, 45 ml Fisksås, 120 ml Lime juice, 5 ml Socker
 • Garnera med korianderblad och servera med ris, eller förvandla det till en "Kuay Tiew Tom Yum" genom att hälla soppan över risnudlar för en pho-stil måltid!
  Koriander

Anteckning

Galangal, citrongräs och makrut limeblad lämnas traditionellt i soppan som garnering, men de är väldigt sega i stora bitar och är inte tänkta att ätas. Se till att du låter dina gäster veta att de inte ska äta örterna eller ta bort dem, innan du lägger till svampen.

Nutrition

Kalorier: 91kcal
Keyword Galangal, Medium, Räkor, Thai Chili Pasta
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close