Traditionellt Thailändskt Te Recept: En Djupdykning i Denna Exotiska Dryck

96

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Thailändskt Te

Thailändsk te, även känt som ”Cha-Yen” i Thailand, är en populär dryck som härstammar från de heta gatorna i Thailand. Detta mystiska brygg har blivit ett världsfenomen tack vare dess unika smak och fascinerande historia. I denna artikel kommer vi att utforska allt du behöver veta om denna exotiska dryck, inklusive dess ursprung, variationer, hälsofördelar och hur du kan göra det själv hemma med vårt traditionella Thailändska Te recept.

Inledning

Bagaren728x90

Vad Är Thailändskt Te?

Thai te är en populär dryck som huvudsakligen består av starkt bryggt svart te. Det är känt för dess distinkta orange färg och söta, kryddiga smak som kommer av tillsatsen av olika kryddor och socker. Många människor njuter av det med tillsats av sötad kondenserad mjölk, vilket ger det en krämig konsistens och en ytterligare sötma.

Ursprunget till Thailändskt Te

Även om det är oklart vem som uppfann Thai te och var det kommer ifrån, tror många att det härstammar från den kinesiska tekulturen som kom till Thailand på 1940-talet. Under denna tid tog kommunistpartiet över Kina, vilket ledde till att många kineser flydde till Thailand. Sedan dess har den kinesiska tekulturen haft en stor inverkan på Thailands gastronomi.

Konsten att Brygga Thailändskt Te

Ett av de mest fascinerande aspekterna av Thai te är bryggningsprocessen. I Thailand är gatuförsäljare kända för att ”dra” teet, vilket innebär att de häller det fram och tillbaka mellan två kärl fem gånger för att blanda ingredienserna. Denna process, som ofta involverar akrobatiska rörelser och dans, är en del av upplevelsen och brukar locka stor publik.

Typer av Thailändskt Te

Det finns flera olika sorter av Thai te, inklusive Thai iste (cha yen) och Thai mjölkte (cha dum yen). Båda sorterna har en bas av svart te som är smaksatt med kryddor och socker. Mjölk läggs till för att skapa Thai mjölkte. Dessutom finns det flera kreativa varianter av Thai te, som boba (bubbel) te, smoothie, frappé och till och med alkoholhaltiga cocktails.

Vad Är Thailändskt Te Gjort Av?

Det moderna Thai teet görs ofta av en kommersiell teblandning som innehåller svart te (vanligtvis Assam eller Ceylon), kryddor som kardemumma, kanel och stjärnanis, samt socker och orange färgämne. För att göra det till ett mjölkte tillsätts kondenserad och avdunstad mjölk.

Varför Är Thailändskt Te Orange?

Den karakteristiska orangea färgen på Thai te kommer av matfärg som läggs till i teblandningen. Ett traditionellt bryggt Thai te kan även få sin färg från sockersirap eller orange livsmedelsfärg.

Innehåller Thailändskt Te Koffein?

Ja, Thai te innehåller koffein eftersom det innehåller svart te. Exakt hur mycket koffein det innehåller kan variera beroende på hur det är förberett.

Är Det Okej att Dricka Thailändskt Te Varje Dag?

Som med alla livsmedel och drycker, är det viktigt att konsumera Thai te med måtta, särskilt om du har en medicinsk sjukdom, tar mediciner, är diabetiker, känslig för kryddor eller laktosintolerant.

Fördelar med Thailändskt Te

De hälsofördelar som kan erhållas från att dricka Thai te kommer huvudsakligen från det svarta teet. Det är dock viktigt att notera att det höga innehållet av kalorier, kolhydrater och socker kan motverka dessa fördelar.

Hur Gör Man Thailändskt Te Från Grunden?

Att göra Thai te från grunden är inte svårt och ger dig full kontroll över ingredienserna. Detta innebär att du kan göra ett Thai te som är fritt från konstgjorda smakämnen, färgämnen och höga sockernivåer.

Thailändskt Te grundrecept

Här är ett grundrecept på Thai iste utan mjölk. Om du vill göra det till ett mjölkte har vi inkluderat några extra steg i slutet av receptet.

Ingredienser

 • 3 matskedar löst Assam svart te
 • 3 ¼ koppar vatten
 • Is
 • 1” bit vaniljstång
 • Några droppar orange matfärg
 • 1 kanelstång
 • 1 hel stjärnanis
 • ¼ tesked hel kardemumma
 • 1 tesked socker

Instruktioner

 1. Skär vaniljstången öppen och skrapa ut insidan; lägg den i en liten skål och ställ åt sidan.
 2. Kombinera vatten, vaniljstångsskrap, kanelstång, stjärnanis och kardemumma i en kastrull. Koka upp.
 3. Ta bort från värmen.
 4. Lägg det lösa Assam-teet i en te infuser.
 5. Sänk te infusern i det heta vattnet.
 6. Täck över och låt dra i 5 minuter.
 7. Ta bort locket och te infusern.
 8. Sila kryddorna och kasta dem.
 9. Lägg socker i teblandningen och rör om.
 10. Fyll ett stort glas med is.
 11. Häll teet över isen.
 12. Njut!

För Mjölkte

Du behöver:

 • Kondenserad mjölk
 • Avdunstad mjölk
 • 2 små krus

Följ steg 1-9. Häll teblandningen i en liten kanna. Lägg till 2 teskedar kondenserad mjölk till teblandningen. Lägg till 2 teskedar avdunstad mjölk till teblandningen. Häll mjölkteblandningen i en liten kanna. Använd den andra lilla kannan för att nu dra teet. Detta görs genom att hälla teet i den andra kannan och sedan tillbaka till den ursprungliga kannan. Du kommer att upprepa detta fem gånger. Tips: Det korrekta sättet att dra te är att hälla högt och avsluta lågt. Denna rörelse uppmuntrar skumhet. Efter att ha dragit teet, häll teet i ett glas fullt av is. Toppa av teet med en skvätt avdunstad mjölk. Lägg till ett sugrör och njut!

Ett Definitivt Mumma!

Ta Thailand till dig och prova konsten att dra ditt eget Thai te i ditt eget kök. Detta te är så gott att det kan få dina tår att krulla sig!

linas728x90

Tips för att Göra Thai Te

Om du vill göra Thai te mjölkfritt kan du njuta av Thai te på egen hand utan den extra krämigheten från kondenserad mjölk. Om du vill återskapa den krämighet som klassiskt Thai te har, prova att använda kokosmjölk för den subtilt söta krämigheten. Om du använder havre, mandel, soja eller andra alternativa mjölksorter, kanske du vill lägga till en sötare.

Vilken Är Den Bästa Sorten Av Te att Använda?

ChaTraMue - Thai Tea Mix

Pantai Thai teblandning är det bästa sättet att göra klassiskt Thai te hemma. Det innehåller en blandning av svart te, kardemumma, vaniljstång, tamarind, kanel och kryddnejlika. Om du inte kan hitta denna teblandning, använd svart te och lägg till några kardemummakapslar, kryddnejlikor, en skvätt vaniljextrakt och en kanelstång.

Hur Kan Du Justera Sötman av Thai Te?

Thai te sötas vanligtvis genom tillsats av kondenserad mjölk. Det naturliga sockret från mjölken ger sötma, men om du vill dra ned på sötman, lägg till osötad kondenserad mjölk eller en mindre söt mjölk som half-and-half eller helmjölk. Lägg sedan till små mängder socker när du smakar.

Fördelar med Thai Te

Det är ingen underdrift att människor över hela jorden har druckit te i årtusenden – te har massor av hälsofördelar. Thai te, i synnerhet, gör gott för kropp och själ.

 • Ökad energi och fokus: Svart te innehåller koffein, vilket gör det till den perfekta drycken för arbete och studier. Koffeinet och antioxidanterna i Thai te hjälper till att öka din ämnesomsättning, så när du tränar kan det hjälpa dig att bränna kalorier snabbare. Se bara till att du fortfarande dricker mycket vatten!
 • Friska artärer: Att dricka svart te expanderar dina artärer, vilket gör att de kan pumpa blod mer effektivt genom hela kroppen. Detta kan minska risken för hjärtattacker och stroke.
 • Minskad risk för cancer: Vissa studier har visat att att dricka te minskar risken för många cancerformer. Detta beror på att svart te är fullt av antioxidanter, vilka skyddar dina celler mot de skadliga effekterna av fria radikaler.
 • Lindra stress: Te hjälper till att lugna kropp och sinne. Så, luta dig tillbaka, slappna av och drick lite Thai te – varmt eller iskallt – för omedelbar lycka.

Några av våra källor:

TD Banner AYR SE 768x150 1

Vanliga frågor

Kan jag dricka Thai te varje dag?

Ja, det är okej att dricka Thai te varje dag ifall du inte har några hälsoproblem som kan påverkas av intaget. Men det är viktigt att komma ihåg att Thai te kan vara högt i socker och koffein, så det är bäst att dricka det med måtta.

Vilka är hälsofördelarna med att dricka Thai te?

Några av de huvudsakliga hälsofördelarna med att dricka Thai te inkluderar ökad energi och fokus, friska artärer, minskad risk för cancer, och stresslindring.

Kan jag använda annan typ av te istället för svart te?

Ja, du kan använda andra typer av te som grönt te eller örtte, men det kommer att ändra smaken av ditt Thai te. Svart te är den traditionella basen för Thai te på grund av dess starka, robusta smak.

Är det svårt att göra Thai te hemma?

Nej, det är faktiskt ganska enkelt att göra Thai te hemma. Allt du behöver är några få ingredienser, inklusive Thai teblandning, socker, sötad kondenserad mjölk, och avdunstad mjölk. Med dessa ingredienser, lite tid och rätt recept, kan du njuta av en kopp autentiskt Thai te hemma.

Thai Tea

Thai Te

Teet sötat med socker och kondenserad mjölk och serveras iskallt
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Cooling 30 minuter
Total tid 45 minuter
Måltid Drinkar, Fika
Kök Thailand
Portioner 4 pers
Kalorier 263 kcal

Ingredienser

Te Bas

 • 1,8 dl Thai Tea Mix Cha Tra Mue
 • 1 L Vatten (Kokhett)
 • 1 krm Salt
 • 1 tsk Socker (efter smak)
 • 1 st Kanelstång (frivilligt)
 • 1 st Hel kardemumma (frivilligt)
 • 0,25 st Vaniljböna (frivilligt)
 • 1 tsk Malen Gurkmeja (frivilligt)

Te Servering

 • 2 dl Te bas (se recept ovan)
 • 2 msk Kondenserad mjöl (efter smak)
 • 3 msk Avdunstad mjölk (efter smak)

Instruktioner

Te bas

 • Blötlägg tebladen i hett kokande vatten i 5 minuter och sila sedan genom en finmaskig sil. Om du har en fransk press, lägg den i den franska pressen och gör silningsprocessen enklare!
  1,8 dl Thai Tea Mix, 1 L Vatten
 • Tillsätt socker och salt och rör om så att det löser sig. Låt svalna till rumstemperatur innan du gör te så att det inte löser upp isen för mycket. Du kan nu förvara denna bas i kylen, den håller i minst ett par veckor.
  1 krm Salt, 1 tsk Socker, 1 st Kanelstång, 1 st Hel kardemumma, 0,25 st Vaniljböna, 1 tsk Malen Gurkmeja

För Thailändskt Te

 • Häll upp den thailändska tebasen i ett mixerglas och rör ner den kondenserade mjölken tills den lösts upp. Om tebasen är kyld, hjälper det att mikrovågsugna den kort och få den till rumstemperatur så att den kondenserade mjölken löser sig lättare.
  2 dl Te bas, 2 msk Kondenserad mjöl
 • Packa ett serveringsglas fullt med is och häll sedan teet ovanpå. Ringla över den avdunstade mjölken och njut!
  3 msk Avdunstad mjölk

Anteckning

Enligt januari 2017-studien i Food Science & Nutrition, har en 0,45L servering av thailändskt mjölkte 263 kalorier och 38 gram socker.
Kondenserad mjölk vs avdunstad mjölk

Nutrition

Kalorier: 263kcal
Keyword Kallt, Lactos, Socker, Sommar, Sött, Te
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close