Hur man lagar tunna revben som ett proffs

107

Affiliate Disclosure: Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar från Amazon eller andra samarbetspartners. Det vill säga när du köper en produkt med hjälp av länkarna nedan får vi provision. men det kostar dig inget extra. Om du köper någon produkt med hjälp av de angivna länkarna tackar vi dig på förhand!


Om receptet

Originalreceptet för dessa tunna revben kommer från Jenni Waldén, vinnare av Sveriges Mästerkock 2013.

Enkla steg för perfektion

Att laga tunna revben kan vara en konst, men det är något vi alla kan bemästra med rätt kunskap och teknik. Denna artikel kommer att ge dig en inblick i hur du förbereder och tillagar de läckra och möra tunna revbenen som ett proffs. Vi kommer att fokusera på ugnstillagning, eftersom det är en enkel och effektiv metod som ger utmärkta resultat.

Först skulle vi vilja dela med oss av några grundläggande tips om val och förberedelse av råvarorna. När du väljer tunna revben är det viktigt att leta efter färskt kött med en jämn fördelning av fett och kött, då detta bidrar till en bättre och saftigare smak. Innan du börjar laga revbenen är det en bra idé att marinera dem för att få fram en rik och intensiv smak. När det väl är dags att börja tillagningen, är det viktigt att ha rätt tillagningsprocess på plats för att säkerställa ett saftigt och mört resultat.

revben som ett proffs

Förbereda Råvaror

I det här avsnittet kommer vi att gå igenom hur man förbereder råvarorna för att laga ”Tunna revben” som ett proffs. Vi kommer att fokusera på att välja de rätta tunna revbenen och vilka ingredienser som behövs för marineringen.

Välja Rätt Tunna Revben

För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att välja högkvalitativa tunna revben. Se till att köttet är mört och har en jämn färg. Det är även viktigt att revbenen har en bra mängd kött på dem, då det kommer att bidra till en mer tillfredsställande smakupplevelse.

När du väljer tunna revben, se också till att:

 • Köttet har en fin marmorering, vilket ger extra smak och gör det mört.
 • Revbenen är väl putsade, med borttagen överflödig fett och hinnor.
 • Köttet är färskt och gärna från en lokal källa.

Ingredienser För Marinering

För att ge ”Tunna revben” en rik och komplex smak behöver du en god marinad. Här är några förslag på ingredienser för en succéfull marinering:

 • Sojasås: ger en härlig salt och umami-smak.
 • Honung eller brunt socker: ger en karamelliserad yta och balanserar den salta sojasåsen.
 • Vitlök och ingefära: för extra smak och arom.
 • Citron- eller limejuice: för friskhet och en aning syrlighet.
 • Chiliflakes eller sambal oelek: för att ge marinaden en kryddig och het ton.
 • Olja: hjälper till att göra marinaden enklare att smörja på köttet och får smakerna att tränga djupare in.

Proportionerna mellan ingredienserna kan variera beroende på personlig smak, men en bra grundregel är att sträva efter en balans mellan sött, salt, syrligt och kryddigt.

När du har samlat alla ingredienser, blanda dem väl och låt köttet marineras i minst 2-3 timmar, men gärna över natten för bästa möjliga smakupplevelse. Efter marineringen är det dags att laga dina ”Tunna revben” till perfektion!

Marineringsprocess

Vi kommer att gå igenom marineringsprocessen för tunna revben i tre steg. Detta är avgörande för att uppnå den perfekta smaken och texturen på dina tunna revben.

Blanda Ingredienser

Först behöver vi förbereda en marinad till revbenen. Beroende på personliga preferenser kan marinaden variera, men här är en grundläggande marinad för att komma igång: Henriks receptfavoriter rekommenderar att blanda följande ingredienser:

 • 1 dl soja
 • 1 dl chilisås
 • 2 msk honung
 • 3 msk olivolja
 • 4 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 msk hackad färsk ingefära
 • 1 msk chiliflakes
 • Salt och svartpeppar efter smak

Blanda alla ingredienser i en skål och rör om tills de är väl kombinerade.

Täcka Tunna Revben

När marinaden är klar är det dags att täcka de tunna revbenen. Förbered revbenen genom att putsa bort eventuellt överskott fett och skölja dem under kallt vatten. Torka därefter revbenen med hushållspapper. Gnid in marinaden på båda sidor av revbenen så att de täcks ordentligt. Lägg revbenen i en ugnsfast form eller långpanna med köttsidan upp, exempelvis Franzéns Charkuterier rekommenderar att man gnider in lite salt på båda sidor.

Täck revbenen med aluminiumfolie och låt dem marinera i kylskåp i minst 4-6 timmar, helst över natten för bästa resultat.

Grillning eller Stekning

När det kommer till att laga tunna revben som ett proffs är det viktigt att veta om grillning och stekning är det bästa valet för att få det optimala resultatet. I den här sektionen kommer vi att dela med oss av några tips om dessa två metoder.

Grillning eller Stekning

Att Använda Grill

Grillning av tunna revbensspjäll är en utmärkt metod för att få en perfekt smak och konsistens. När vi grillar revbenen kommer de att få en fin färg runt omkring, vilket skapar en bra balans mellan den krispiga ytan och det möra köttet inuti.

Grillar vi på en ute grill, kan vi först ge revbensspjällen färg och smak i cirka 10 minuter. Pensla sedan spjällen med marinaden under grillningen. Det är viktigt att låta köttet ligga på den ”svala” sidan av grillen, för att undvika direkt värme under tillagningen. Täck revbensspjällen med aluminiumfolie och låt dem tillagas i minst en timme.

Använd gärna följande steg när vi grillar tunna revben:

 1. Förbered grillen och se till att gallret är rent och inoljat.
 2. Lägg revbensspjällen på den svala sidan av grillen.
 3. Pensla spjällen med marinaden under grillningen.
 4. Täck revbensspjällen med aluminiumfolie.
 5. Låt köttet tillagas i minst en timme.

Att Använda Stekpanna

Om vi inte har möjlighet att grilla, kan vi även laga tunna revben i en ugn. För att göra detta, börjar vi med att sätta ugnen på 220 grader. Pensla revbensspjällen med marinaden och grilla dem i cirka 15 minuter, eller tills de får en fin färg i övre delen av ugnen.

Här är några steg att följa för att steka tunna revben:

 1. Förbered ugnen och sätt den på 220 grader.
 2. Pensla revbensspjällen med marinaden.
 3. Placera spjällen i övre delen av ugnen och grilla i cirka 15 minuter, eller tills de får en fin färg.

Oavsett om vi väljer att grilla eller steka tunna revben, är det viktigt att ha rätt förberedelser och följa dessa steg för att få fantastiska och smakrika tunna revben som ett proffs.

Tillagningstid och Temperatur

För att laga tunna revben som ett proffs är det viktigt att vi håller koll på tillagningstiden och ugnstemperaturen. Här följer några grundläggande tips för att få perfekta tunna revben.

För det första bör vi förvärma ugnen. En bra temperatur för att laga tunna revben är 120°C. Att använda en lägre temperatur under en längre tid hjälper till att göra köttet mört och smakrikt. Sätt in revbensspjällen med köttsidan nedåt på en bit kraftig aluminiumfolie och täck dem väl med en torr kryddblandning, som vi nämnt i Hemmanytt.

När vi har täckt revbensspjällen med kryddblandningen, ska de vara inlindade i folie och placeras i den uppvärmda ugnen. För tunna revben kan vi luta oss mot en tillagningstid på cirka 3 timmar, vilket har rekommenderats i LCHF-arkivet.

Efter att ha låtit revbenen tillagas i cirka 3 timmar, är det dags att pensla dem med marinad. Henriks receptfavoriter rekommenderar att vi öppnar upp folien och penslar revbenen med resten av marinaden, för att sedan sätta tillbaka dem i ugnen i cirka 10 minuter. Under denna tid bör ugnstemperaturen höjas för att ge revbensspjällen en fin yta och färg.

Att följa dessa tillagningstid och temperaturanvisningar hjälper oss att laga tunna revben som ett proffs. Det är dock viktigt att vi håller koll på köttets konsistens och färg under hela processen, eftersom vissa variationer kan kräva justeringar.

Sås och Tillbehör

När du lagar ”Tunna revben” som ett proffs är valet av sås och tillbehör lika viktigt som själva köttet. I det här avsnittet ger vi dig några förslag på Tunna Revbenssås och Rekommenderade Sidorätter som kommer att göra ditt Tunna revben mer delikat och välsmakande.

Tunna Revbenssås

Ett bra alternativ för Tunna Revbenssås är att använda en hemgjord BBQ-sås. En smakrik BBQ-sås kan du göra med lök, olja, vitlök, tomatpuré, honung, vinäger, senap och tabasco, som du kan hitta i det här receptet. Att pensla köttet med denna sås ger det inte bara smak, utan också en härlig färg och konsistens.

Rekommenderade Sidorätter

När det gäller sidorätter passar både varma och kalla sallader bra tillsammans med Tunna revben. Här är några exempel:

 • Grönsallad: En enkel grönsallad med blandade gröna blad, tomat, gurka och paprika är ett uppfriskande och lätt komplement till de saftiga revbenen.
 • Potatissallad: En krämig potatissallad med majonnäs, gräddfil, gräslök och lök kan vara en bra kontrast till smakerna i köttet.
 • Coleslaw: En krispig coleslaw, gjord med vitkål, morot och majonnäs, ger en balanserad och krispig textur i kombination med de långsamt tillagade revbenen.
 • Grillade grönsaker: Grilla grönsaker som paprika, zucchini och aubergine för att lägga till en härlig rökig smak och balansera de rika smakerna i köttet.

Genom att välja rätt sås och sidorätter kan vi realisera vår vision om att laga Tunna revben som ett proffs. Det är dessa detaljer som betyder mest när det gäller att skapa en fantastisk matupplevelse för oss och våra gäster.

Servering och Presentation

När vi har tillagat våra tunna revben är det dags att servera och presentera dem på ett proffsigt sätt. Här följer några tips på hur vi kan göra det.

Först och främst bör vi låta revbensspjällen vila i fem minuter innan vi skär i dem. Detta ger köttet tid att återabsorbera sina safter och bibehålla sin mörhet och saftighet.

För att göra våra revben ännu mer aptitliga kan vi pensla dem med en hemgjord glaze innan vi tar ut dem ur ugnen för de sista 10 minuterna; detta ger revbenen en fin glans och extra smak.

När det gäller presentationen av våra tunna revben är det viktigt att vi skär dem i mindre bitar för att underlätta för gästerna att äta. Vi kan antingen skära dem i enskilda ribbor eller i mindre sektioner om 2-3 ribbor. Det är även en bra idé att använda en skarp kniv för att få rena snitt utan att skada köttet.

Vi kan servera våra tunna revben på en stor uppläggningsfat eller på enskilda tallrikar. När vi lägger upp revbenen på fatet kan vi arrangera dem snyggt genom att antingen stapla dem på höjden eller placera dem sida vid sida. Det är även en bra idé att ha en skål med servetter eller våtservetter till hands eftersom revben kan vara kladdiga att äta.

Tillbehör spelar också en stor roll när det gäller servering och presentation av tunna revben. Vi kan till exempel erbjuda ett urval av grönsaker, potatisar eller ris för att komplettera smakerna och ge en mer komplett måltid. Andra alternativ för att göra presentationen ännu mer imponerande inkluderar att lägga till färska örter, som persilja eller koriander, och att erbjuda olika dipsåser för att komplettera köttets smak.

Genom att följa dessa tips kan vi servera och presentera våra tunna revben på ett sätt som får dem att se och smaka precis som om de tillagats av ett proffs.

Avslutande Tips

Vi vill gärna dela med oss av några tips för att laga ”Tunna revben” som ett proffs. Följ våra råd, och du kommer att kunna njuta av dessa läckra revbensspjäll till perfektion.

För det första, när du lagar tunna revben är förberedelsen viktig. Börja med att gnida in lite salt på båda sidor av revbenen innan du lägger dem i en ugnsfast form eller långpanna med köttsidan upp1. Det här ger revbenen en god smak och hjälper till att behålla saftigheten under tillagningen.

För det andra, använd låg temperatur i ugnen, mellan 100-125 grader1. Detta gör att revbenen blir möra och saftiga. Låt revbenen grillas i ugnen i 1 timme, vänd sedan på dem och grilla i ytterligare 1 timme1. Efter det, vänd på revbenen igen och grilla dem i ytterligare 1 timme med köttsidan upp1. Detta långsamma tillvägagångssätt garanterar att revbenen blir möra och får en gyllene yta.

Ett annat tips är att använda en god marinad för att ge dina revben extra smak2. Pensla marinaden över revbenen och låt dem grillas i ugnen i ytterligare 10 minuter för att få härlig färg och smak.

Om du föredrar att grilla dina tunna revben istället för att använda ugnen, kan du följa ett recept för grillade tunna revbensspjäll. Det rekommenderas att använda en rub eller kryddblandning för att ge dina grillade tunna revben extra arom och djup3.

Slutligen, även om det är frestande att börja äta genast när dina tunna revben är klara, låt dem vila i några minuter innan servering1. Detta gör att köttsaften kan fördelas jämnt inom köttet och därmed gör att dina tunna revben blir ännu mer saftiga och goda.

Footnotes

 1. https://franzenscharkuterier.se/2014/10/tunna-revben
 2. https://receptfavoriter.se/recept/tunna-revbensspjall-i-ugnen
 3. https://www.qraze.se/2020/06/24/grillade-tunna-revben-med-rub

Vanliga frågor

Vilka kryddor rekommenderas för att marinera tunna revben?

För att marinera tunna revben rekommenderas kryddor som paprika, vitlök, lökpulver, timjan, salt, peppar och chilipulver. Du kan anpassa smakerna efter eget tycke och kombinera med andra kryddor du föredrar, till exempel citrongräs, ingefära eller koriander.

Vilken temperatur och tid behövs för att baka tunna revben i ugnen?

För att baka tunna revben i ugnen rekommenderas en temperatur på 150-160°C. Revbenen bör täckas med aluminiumfolie och gräddas i cirka 1,5-2 timmar. Efter att revbenen blivit möra och saftiga, kan folien tas bort och gräddningstemperaturen höjas till 200°C för att få en fin yta och karamellisering.

Behövs förkokning av tunna revbensspjäll innan grillning?

Förkokning av tunna revbensspjäll kan hjälpa till att göra köttet mört och förkorta grillningstiden, men det är inte alltid nödvändigt. Om du har tid att marinera revbensspjällen i några timmar eller över natten och grilla dem långsamt på låg värme, behöver du inte förkoka dem.

Vad är den bästa metoden att marinerade revben i ugn?

Den bästa metoden för att marinera revben i ugnen är att blanda dina kryddor med lite olja för att skapa en marinad. Massera marinaden över revbenen och låt dem därefter vila i kylen i minst några timmar, eller över natten för bäst resultat. När du är redo att laga revbenen, se till att de är täckta med aluminiumfolie och gräddas långsamt i ugnen för att maximera smakerna och saftigheten.

Finns det recept på tunna revbensspjäll från ICA?

Ja, det finns recept på tunna revbensspjäll från ICA som du kan följa. Du hittar exempelvis en variant på grillade tunna revben där en smakrik glaze används för att karamellisera revbenen. Du kan också hitta flera andra recept på ICA hemsida.

Vad är den optimala temperaturen för att laga spareribs i ugnen?

Den optimala temperaturen för att laga spareribs i ugnen är mellan 150-160°C. Denna temperatur ger lagom långsam gräddning, vilket hjälper till att göra köttet mört och saftigt utan att det torkar ut eller blir överkokt. Efter att revbenen blir möra, kan du höja temperaturen till 200°C och ta bort aluminiumfolie för att få en fin yta och karamellisering.

tunna revben

Tunna Revben

Honung senap revben med kanel, perfekt till julbordet!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 3 timmar 20 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt, SWAI
Portioner 4 pers

Ingredienser

 • 2 kg Tunna revben

Glaze

 • 5 cm Färsk ingefära
 • 3 klyftor Vitlök
 • 1 dl Honung
 • 0,5 dl Skånsk senap
 • 1 tsk Tabasco
 • 1 tsk Chilipulver (för mer hetta, använd färsk chili)
 • 1 tsk Paprikapulver (gärna Smoked)
 • 0,5 tsk Kanel
 • 2 msk Rödvinsvinäger
 • Salt (efter smak)
 • Peppar (efter smak)

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 125 grader. Lägg revbenen i en form eller djup plåt. Salta och peppra.
  2 kg Tunna revben, Salt, Peppar
 • Häll 1-2 dl vatten i botten och täck helt runt om med almuniumfolie, ångan som bildas ska stanna kvar under folien. Baka i ugnen i 3 timmar.
 • Riv ingefära och vitlök, blanda samman alla ingredienserna till glazen.
  5 cm Färsk ingefära, 3 klyftor Vitlök, 1 dl Honung, 0,5 dl Skånsk senap, 1 tsk Tabasco, 1 tsk Chilipulver, 1 tsk Paprikapulver, 0,5 tsk Kanel, 2 msk Rödvinsvinäger
 • Efter 3 timmar, ta ut revbenen ur ugnen och höj temperaturen till 225 grader. Lägg över i en bakplåtsklädd ugnsform. Pensla på glazen tjockt och sätt tillbaka i ugnen där glazen ska sätta sig.
 • Ytan ska bubbla och bli både krispig och klibbig, då är de som bäst. Detta tar ca 20 minuter.
 • Servera på julbordet eller med en god krispig sallad och potatismos till.

Anteckning

Till det traditionella Svenska julbordet servers revbenen med:
 • Potatis i någon form (gärna rostad)
 • Coleslaw
Men övriga tider eller mindre traditionellt julbord så kan man även servera revbenen med:
 • Pommes Frites
 • Chilisås
Eller bara som dom är
Till revbenen dricker vi en kall Ljust Lager Öl
Keyword Honung, Kanel, Revben, Senap
Tried this recipe?Let us know how it was!

Lämna ett svar

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close